Wat is de beslissende factor?
Wat bepaalt of je er wel of niet in slaagt Ruimte te creëren?
Dat is je HOUDING! Ik doel hier vooral op je innerlijke houding, niet zo zeer op je fysieke houding: of je krom of recht staat, hoewel die ook een directe invloed heeft op je innerlijke houding!
Drie aspecten waar je houding zich naar richt:
1. naar binnen: naar JEZELF
2. naar buiten: naar je OMGEVING, in dit geval naar je spullen
3. naar de ACTIVITEIT: naar wat je doet
Wat bepaalt je houding naar al deze aspecten?
Dat zijn al je OORDELEN en IDEEËN die je hierover hebt.
Bijvoorbeeld persoon A:
1. Ik ben een chaoot en zal dat ook wel altijd blijven
2. Spullen wegdoen is riskant: straks heb je ze weer nodig!
3. Opruimen is vervelend, tijdrovend en geestdodend
Of persoon B:
1. Ik ben een uniek persoon met verschillende eigenschappen
2. Spullen komen in mijn leven, maar mogen ook weer gaan
3. Opruimen is een prettige, zinvolle bezigheid
Zó anders!
Je kunt je voorstellen hoe anders het Ruimte maken zal verlopen bij persoon A, dan bij persoon B! Wat wij mensen doen is, is onze leefruimte vullen met ideeën, oordelen, overtuigingen. Sommige daarvan zijn behulpzaam (ik ben handig, ik ben creatief) andere juist niet (dat lukt me toch nooit; niemand is te vertrouwen)
Wat zijn oordelen eigenlijk?
Aan oordelen, om het daar even bij te houden, kunnen we niet ontkomen. Wat we wél kunnen, is: herkennen dat deze oordelen NIET de werkelijkheid zijn, maar etiketjes die wij óp de werkelijkheid hebben geplakt, waardoor het leven, de wereld, voor ons hanteerbaar wordt. Dit is een hele belangrijke realisatie.
Zo is het toch gewoon?
Vaak roepen we: "Maar dat IS toch gewoon zo! Regen ís hartstikke vervelend!" Nee! Regen is regen en de een vindt het vervelend en de ander is er dolblij mee. Je leven wordt dus hoofdzakelijk bepaald door al de ideeën, etiketjes enz. die jij in je hoofd hebt gehaald.
Het voordeel
Het voordeel hiervan is, dat als jij ze erin hebt gehaald, je ze er ook weer UIT kunt halen of ze kunt vervangen door andere oordelen die zinvoller zijn.
Wat bepaalt nu of een idee zinvol is?
Het criterium is simpel: maakt dit idee, etiketje, oordeel, mijn leven plezieriger? Helpt het me? Word ik er BLIJ of actief van? Of belemmert het me, maakt het me down en passief?
De JUISTE houding?
Vanuit de juiste houding, komen de juiste handelingen en dus de juiste resultaten. Maar wat IS de juiste houding? Misschien denk je dat je dat uit een boekje of van mij moet leren, maar eigenlijk weet je het al! In de kern van jezelf zit je eigen WIJSHEID verborgen, je Spirit, je levenskracht, jouw unieke Wezen, je ziel.
Hoezo verborgen?
'Verborgen’ is ook eigenlijk niet het juiste woord. Het zit er gewoon, maar het lijkt verborgen, omdat je er meestal geen contact (meer) mee hebt, omdat je aandacht elders, meestal ergens in de buitenwereld is ‘gevangen’.
Aandacht naar binnen
Richt je aandacht op je eigen innerlijke wijsheid, zodat deze de Ruimte krijgt om zich aan je te laten zien. Als je in contact bent met je Spirit, wéét je wat de juiste houding is in een bepaalde situatie. Stel je open voor wat er IN je is én stel je open voor wat er om je heen is.
Geef je verzet op
Alleen door je verzet (het oordeel dat het anders zou moeten zijn) tegen hoe het is los te laten en met een open blik te kijken, ben je in contact met de waarheid, met hoe het écht is en alleen dan zullen er wezenlijke veranderingen kunnen komen.
Een mooi voorbeeld:
Ik heb eens gewerkt bij iemand die mijn hulp inriep omdat hij zijn administratie niet op orde kreeg. Hij was daar al meer dan tien jaar mee aan het worstelen en was het nu zat. Het was een hele competente man. Hij had lesgegeven en was ook werkzaam als therapeut. Terwijl we bezig waren, voelde ik steeds een soort spanning bij hem.
Wat er dwars zat
Hoewel we zichtbaar en snel vorderden, kon hij maar niet blij zijn. Al pratende kwam eruit hoe erg hij zichzelf afkeurde, omdat hij dit niet alleen kon. Hij was overtuigd van zijn eigen waardeloosheid en schaamde zich diep. Door het het onder ogen zien van deze realiteit en het uitspreken van zijn waarheid, kwamen ook ineens de tranen, als uiting van zijn diepe verdriet hierover. Ja, zó was het voor hem.
Ontspanning door de waarheid te erkennen
Door dit alleen maar te ervaren en waar te laten zijn in het contact met mij, ontstond er ontspanning en kwam er een diepe RUST over hem. Al snel daarna kwam er een bulderende lach. Doordat hij zijn verzet (de niet helpende overtuigingen) had opgegeven en zijn waarheid had aanvaard, kon hij alles weer in de juiste proporties zien en zag hij de humor er van. Hij besefte ook dat het echt niet realistisch was om van zichzelf te eisen dat hij overal goed in moest zijn. Toen konden we pas echt goed en ontspannen verder en nu kon hij ook echt genieten van de groeiende orde en ruimte.
ZIE je beperkende overtuigingen
Laat je oordelen los, zónder jezelf slecht te maken! Er liggen (te) veel spullen in je huis waar je last van hebt. That’s all! Sla jezelf niet met oordelen om de oren. Kijk alleen hoe je dit zo kunt veranderen dat je er wél blij mee bent, zodat er Ruimte ontstaat voor wat je eigenlijk wilt. Niet omdat je moeder of de buren je anders een sloddervos vinden, maar omdat jij graag Ruimte wilt om.....Vul zelf maar in!
Het is niet toevallig zo
Realiseer je ook dat voor alles een goede reden is, ook al ken je die reden vaak niet en hoef je die ook niet altijd te kennen. Veroordeel niet hoe je situatie nu is, maar richt je op je kern, op de Spirit, zodat je vanuit jouw eigen WIJSHEID waar kunt maken wat je ten diepste wilt en verlangt.
PRAKTISCH STAPPENPLAN: je HOUDING bij Ruimte maken
- Kies een dagdeel waarop je tijd gaat besteden aan Ruimte maken. Door dit te plannen, creëer je Ruimte voor jezelf in de tijd. Op het gekozen tijdstip...
- Begin je met het uitschakelen van zoveel mogelijk storingen (telefoon, bel, email)
- Ga je ergens een paar minuten (of langer) lekker ontspannen, maar wel rechtop zitten.
- Je sluit je ogen en neemt waar hoe je erbij zit. Ben je gespannen? Ben je moe? Voel je je vrolijk? Registreer alleen maar hoe het IS. Met de opkomende oordelen ("Wat ga je toch ook altijd laat naar bed") doe je NIETS!
- Neem ook je ademhaling waar en luister naar de geluiden. Ook daar bemoei je je niet met de opkomende gedachten en oordelen. Je registreert ze alleen en laat ze gewoon gaan. Als je dit een poosje hebt gedaan...
- Richt je je aandacht op een rommelige plek in je huis, waar je al lang last van hebt en waar je graag meer Ruimte zou willen hebben. Liefst (om te beginnen) niet een te groot iets. Bijvoorbeeld het kastje naast je bed, de bovenkant van de piano, een overvol laatje ergens.
- Ga naar die plek toe. Kijk er nu eens naar als een buitenstaander. Alsof je dit voor het eerst ziet. Wat zie je? Rommel? Dat is een oordeel!! Wat je ziet zijn spullen die Ruimte in beslag nemen die je graag vrij zou hebben voor ....
- Kijk eens met open, nieuwsgierige en zachte ogen naar wat daar te zien valt, neem alleen maar waar hoe het is. Alleen vanuit waarheid kun je echt zien wat is en ontstaat er Ruimte voor iets nieuws.
- Pak wat je ziet nu een voor een op en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat is dit? (een boek bijv.)
- Voegt dit iets toe aan mijn leven? (ja!)
- Maakt dit voorwerp me blij? (Ja!)
- Wat is de handigste en meest logische plek hiervoor? (boekenkast)
- Bij "NEE" doe je het voorwerp natuurlijk weg.
- Wat is dit? (een boek bijv.)
- Maak een aantal sorteerbakjes (of dozen, al naar gelang de grootte van de uit te zoeken spullen) met een plakbriefje erop voor:
- Als je zo alles in handen hebt gehad en verdeeld, maak je de plek mooi en zorgvuldig schoon.
- Zet of leg nu alles met liefdevolle aandacht terug. Geef elk voorwerp de Ruimte die het nodig heeft. Zoek een handig doosje, bakje, potje of (doorzichtig!) zakje wat passend is. Ga nóóit proppen!! Wees creatief, het kan op heel veel manieren.
- Etiketteer zoveel mogelijk wat niet direct zichtbaar is. NU weet je wel wat er in zit, maar over een paar maanden?? Ook voor een ander is het handig te kunnen lezen wat ergens in zit. Stel dat je, om wat voor reden dan ook, hulp nodig hebt, dan is het prettig dat die niet eerst alle doosjes eerst hoeft open te maken.
- Ga door tot je écht tevreden bent (of de tijd -bijna- om is!!)
- Waardeer en bewonder wat je gedaan hebt!
- Werk nu de overige bakjes of dozen af.
Bréng de spullen naar die andere ruimtes (ga dáár niet opruimen nu!) Gééf die kleren aan je vriendin. Bréng die spullen naar de Kringloopwinkel en gooi die waardeloze zaken echt in de afvalbak. Rond je werk mooi af. - Plan een nieuwe opruimsessie en zet die direct ook in je agenda.
- Ga tot slot opnieuw even rustig zitten en neem een aantal minuten om waar te nemen hoe je er nu bij zit. Realiseer je dat, hóe je je ook voelt, het oké is! Het gaat er niet om te voldoen aan bepaalde eisen, maar om in contact te zijn met hoe het is.
Dát is leven in waarheid en dat geeft vrijheid.
Ter inspiratie:
"Houding is belangrijker dan inhoud"
"Houding is de wijze waarop we met inhouden, met alles wat zich manifesteert in de binnen- en buitenwereld, omgaan.
....Belangrijk en essentieel daarin is, hóe je dat doet....Als je de houding hebt van: dingen moeten anders zijn dan ze zijn, vertaalt die houding zich in jouw aandacht als een verwerpende aandacht naar datgene waar je op dat moment je focus op legt......
Bij 'Rusten in Zijn' (gaat het om) het trainen van het aannemen van een accepterende, respectvolle houding naar alles ....."
Hans Knibbe - "De niet herkende Boeddha"
Zie ook www.zijnsorientatie.nl
Veel plezier met Ruimte maken vanuit de juiste houding!
Hartelijke groet,
Uit Ruimtewijzer 2018 - 6