Uit Ruimtewijzer 24
Sinterklaas-idee?
Elk jaar weer een groot probleem,
Wat aan Sint te vragen?
Eigenlijk hebben we alles al,
Niets om echt over te klagen.
Het enige is gebrek aan tijd,
Maar dát kun je niet kopen,
Daar zou ik echt wel meer van willen,
Maar dat vragen is bezopen.
Toch is er misschien nog wel hoop,
Valt er wél tijd te winnen.
Weet je hoe je dat kunt doen?
Gewoon met plannen beginnen!
Slim tijd indelen is een kunst,
Die je echt heel goed kunt leren.
Daardoor win je heel veel tijd,
Ga dat maar eens proberen.
Vraag aan Sint een nuttig cadeau,
Wat hij je graag gaat geven:
Een mooie agenda voor volgend jaar,
Voor een heel nieuw tijdsbeleven.
Kies wel de juiste agendavorm
Voor overzicht, beeld en structuur
De dagen netjes op een rij,
En dat is heus niet duur.
Kijk naar het plaatje hiernaast gezet,
Van 'n prachtig exemplaar.
Die zijn er in groot en klein formaat,
Volg je eigen voorkeur dus maar.
Een maandoverzicht van 't hele jaar,
Is ook heel handig in dezen,
Waardoor je het hele jaar kunt overzien,
Het nut hiervan is bewezen.
Tot slot een waarschuwing voor 't gevaar,
Dat je je laat verleiden,
Tot het kiezen van een fout exemplaar,
Want dat geeft je zeker lijden!
Wil je advies bij jouw keuze hierin,
Mail dan naar Jalada Goddijn,
Zij kan je behoeden voor een verkeerde keus,
En helpen dat vindt zij fijn.
Sint is vast heel blij met zo'n duidelijke wens,
Voor ontspannen functioneren,
Hij zal je verlangen door middel van Piet,
Zeer zeker honoreren!
Sint Nicolaas
Overzichtelijk! Onoverzichtelijk!
Dagen naast elkaar op 2 blz. Dagen onder elkaar op 2 blz.
Klaar voor de Kerst
Onvoorstelbaar hoe snel de tijd gaat in dit deel van het jaar, althans zo lijkt het! Nog even en het jaar is weer om. Dan komen de goede wensen en voornemens weer ter inspiratie van het nieuwe jaar.
Een leuke gewoonte is het sturen van kerstkaarten. Daarmee kun je je vrienden en familie laten weten dat je ze het beste wenst en mensen waar je niet zo frequent contact mee hebt, kun je laten weten dat je ze nog niet vergeten bent en dat je ook hen het beste toewenst.
Om die kaarten te kunnen sturen, is het heel handig een goede adressenbestand te hebben. Als je net zo bent als veel mensen die ik tegen kom, zul je dat niet allemaal keurig hebben bijgehouden. Meerdere adresboekjes, losse adres- wijzigingen en briefjes in allerlei soorten en maten op verschillende plaatsen is niet ongebruikelijk!
Graag wil ik je helpen met het maken van een handig en overzichtelijk adressenbestand, wat je ook goed en eenvoudig zelf bij kunt houden. Dat is een Excel-sheet voor op je computer, wat ik als bijlage bij deze Ruimtewijzer heb gevoegd.
In Excel heb ik een adressenbestand-sjabloon gemaakt, wat je zo kunt overnemen en gebruiken om al je adressen in te zetten. Je hebt wel het programma Excel nodig, maar bij de meeste mensen is dat wel op hun pc aanwezig, ook al gebruik je het misschien (nog) niet.
Excel is een onderdeel van het programma Office van Microsoft, net zoals Word daar ook een onderdeel van is.
Als je het (gratis) open source programma Open Office gebruikt in plaats van Microsoft Office, kun je deze sjabloon in Calc gebruiken. Dat programma leest moeiteloos Excel-bestanden. (is compatibel dus)
Heb je geen Excel, dan kun je ook dit Open Office gratis downloaden. Hier een link naar de downloadpagina. Ik gebruik het al een paar jaar naar grote tevredenheid!
Werken met deze sjabloon is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de gegevens er maar in te typen, alles op te slaan en klaar ben je. Je kunt in het programma al je gegevens op alfabet laten sorteren, dus hoef je daar bij het intypen geen rekening mee te houden. Ben je klaar, dan kun je het afdrukken op een (of meerdere) A4'tjes en in je tas stoppen, in je agenda plakken, in je auto leggen, of waar je het maar handig vindt.
Wijzigingen zijn snel ingevoerd. Even opnieuw opslaan, afdrukken en alles is weer up-to-date. Druk de lijst zoveel mogelijk dubbelzijdig af. Dit spaart papier, maar het is ook handiger als je alles op zo weinig mogelijk blaadjes bij elkaar hebt. Ik heb zelf aan één A4'tje (dubbelzijdig) genoeg. Dat zijn bijna 80 adressen.
Ook kun je de sheet gebruiken om adresetiketten te maken. Dat is iets ingewikkelder en daar zul je even een boekje voor moeten raadplegen, of iemand vragen die weet hoe dat gaat. Maar dit Excel-bestand kun je ook gewoon alleen gebruiken om je adressen met de hand te schrijven.
Als je nu vanaf morgen elke dag de adressen van één letter van het alfabet in je Excel-sheet invoert, dan ben je op 16 december klaar met het overnemen van alle adressen. Door de q en de x heb je die dagen een makkie en kun je eventueel ook een letter doen die erg veel mensen telt.
Tip: je kunt dit Excel-sheet sorteren op alle kolommen, precies zoals je zelf wilt. Het handigste vind ik het op voornaam of op achternaam. Kijk wat voor jou het handigst is. Ik doe het op voornaam, omdat ik de meeste mensen bij hun voornaam noem. Je kunt het ook altijd weer wijzigen.
Heb je een simpele vraag hierover? Mail me! Wil je meer en uitgebreider advies hierover, vraag dan een telefonisch consult aan, dan praat ik je er via de telefoon doorheen!
Voor de webloglezers: wil je dit sjabloon ook graag ontvangen?
Meld je dan aan voor de Ruimtewijzer. Dat kan snel en eenvoudig via het invulformuliertje op mijn weblog (hiernaast, rechtsboven --->).
Ik wens je veel gemak van en plezier met dit sjabloon!
Laat je me nog eens weten of je het hebt gedaan en hoe dat ging?
Jalada Goddijn-Koopmans
...Alleen waar Ruimte is kunnen nieuwe dingen (ont-)staan...