Verplicht van jezelf houden?
Vrijwel iedereen heeft wel eens (of zelfs heel vaak) gehoord dat het belangrijk is om van jezelf te houden. Je MOET van jezelf houden is de boodschap. Weer iets wat er aan jezelf ontbreekt en wat je 'moet' doen om een goed mens te worden. Weer een eis aan de Boom van Zelfverbetering, die al zo vol hangt met eisen die je aan jezelf stelt. Maar van jezelf houden is niet zo makkelijk als het misschien lijkt.
Hoe doe je dat?
Voor de spiegel gaan staan en tien of honderd keer tegen jezelf te zeggen dat je van jezelf houdt? Door jezelf te verwennen? Door toe te geven aan al je verlangens en te roepen: "Nu ben ik aan de beurt?" Hoe zit het met die narcistische types, die dol op zichzelf zijn, maar die de mensen om hen heen doodongelukkig maken? Zo wil je toch niet worden?
Lezing
Eind juni ben ik naar een lezing geweest van Hans Knibbe. Hans Knibbe is de grondlegger van de zijnsgeoriënteerde levensvisie. Het is een levenskunst die je o.a. kunt leren op de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Ik heb daar ruim negen jaar diverse trainingen gevolgd die me erg hebben geholpen om echter en bewuster in het leven te staan.
Boek
Deze lezing van Hans ging over zijn allernieuwste boek: "Gezonde Zelfliefde". Ik was erg onder de indruk van de rijkdom en de wijsheid die hier naar voren kwam. Ik heb het boek meteen gekocht en in één adem uitgelezen. Ik was zelfs van plan er in de vakantie een extra Ruimtewijzer aan te wijden, maar doordat er teveel andere dingen mijn aandacht vroegen, is dat er niet van gekomen. Daarom doe ik het nu in deze Ruimtewijzer.
Gezond of neurotisch?
Het eerste woord in de titel van het boek is "Gezonde" en dat is een belangrijke sleutel. Gezond als tegenhanger van neurotisch. Het boek zit heel goed in elkaar en helpt je begrijpen waarom gezonde zelfliefde zo belangrijk is, vertelt je ook wat het niet is en geeft aanwijzingen om het toe te passen. Zoals meestal, is een boek niet voldoende om je iets echt eigen te maken. Daarom heeft Hans ook een diepgaande cursus hierover samengesteld waarin je in acht lessen leert hoe je deze gezonde zelfliefde in je leven praktisch kunt toepassen.
Linken
In het hoofdartikel geef ik je een paar linken naar de diverse plaatsen in het land waar gecertificeerde trainers deze cursus geven.
Ik ook
Ik wil deze cursus zelf ook gaan volgen, omdat ik mede door de lezing van Hans en het lezen van het boek, nog dieper ben gaan beseffen hoe wezenlijk dit is om een gelukkig leven te leiden. Niet omdat ik niet goed genoeg zou zijn en nog verbeterd moet worden! Integendeel! Ook met mij is er niets mis! ;-)
Ook belangrijk bij willen opruimen
Het is de basis van het bereiken van een opgeruimd leven en helpt het je om de veel voorkomende meestal onbewuste ZELFSABOTAGE, die ik steeds weer tegenkom bij mijn klanten, te herkennen en los te kunnen laten.
Het HOOFDARTIKEL
Hier gaat het hoofdartikel hieronder dus over. Veel leesplezier!
"Ik HAAT mezelf!", zei ze en keek me aan alsof ze verwachtte dat ik dit met volle instemming zou bevestigen. "Opruimen kan toch iedereen? En ik maak er zo'n bende van. Als ik ga opruimen, wordt het alleen nog maar meer troep. Dat is toch niet normaal?"
Haar woorden deden me pijn
Ik zag hoe diep haar wanhoop zat over het niet kunnen opruimen. "Je vindt het heel erg hè, dat het je steeds niet lukt om opgeruimd te raken?", zei ik zachtjes. Ze keek me aan en begon te huilen. "Ja, ik vind het vreselijk en schaam me kapot. Overal ziet het er netjes uit, maar hier... Wat een zwijnenstal en dan heb je nog niet eens in de kasten gekeken! Ik woon alleen en kan dus ook niemand de schuld geven. Ik doe het gewoon allemaal zelf. Dat geeft toch wel aan dat ik een mislukkeling ben? Of niet soms?"
Ongeloof
"Nee lieve Sara, dat ben je helemaal niet. Ook al lukt het je niet om je huis opgeruimd te krijgen, dat betekent helemaal niet dat er ook maar iets mis is met je." Ze keek me vol ongeloof aan. Speurend of ze ergens kon ontdekken dat ik het vast niet echt meende. Dat ik het alleen maar zei om haar te troosten.
Wat dan wel?
"Het betekent alleen dat je een aantal vaardigheden mist en dat je een aantal overtuigingen hebt over jezelf die je belemmeren en die je diep ongelukkig maken. Je bent een vrouw met heel veel kwaliteiten en talenten, maar opruimen hoort daar (nog) niet bij. Daar kunnen we samen heel veel aan doen en jouw eerste stap, om mij te hulp te roepen, is al een garantie voor succes. Het geeft aan dat je echt alles wilt doen om dit te veranderen, omdat je er zoveel last van hebt en het je zo ongelukkig maakt."
Dit is een voorbeeld
Ik heb het geschreven aan de hand van mijn ervaringen bij de mensen waar ik mee werk. Het gaat niet over een bestaande Sara. Ik denk dat je er vast wel iets in herkent: de wanhoop, de schaamte en de zelfveroordeling. Allemaal aspecten die ik vrijwel altijd tegenkom bij de mensen waar ik mee werk.
Wat is de oorzaak?
Hoe komt het eigenlijk dat we niet gewoon spontaan van onszelf houden? Dat we onszelf veroordelen en soms zelfs haten en er alles aan proberen te doen om een beter mens te worden dan we zijn? Of liever dan we DENKEN te zijn? Dat komt doordat we als jong kind de oordelen en meningen over ons van onze omgeving hebben overgenomen. Dat heet met een mooi woord: ze hebben geïnternaliseerd.
Zij wisten het!
Als super gevoelige kinderen geloofden we alles wat de mensen om ons heen (opvoeders, ouders, familieleden, broertjes en zusjes, leerkrachten en alle andere 'grote mensen') tegen ons zeiden. Dat het alleen maar hun MENING was en dat ook alleen nog maar van dat moment, wisten we niet. Zeker als bepaalde meningen/oordelen vaker terugkwamen, geloofden we echt dat dit de WAARHEID was over ons. Die grote machtige mensen om ons heen zouden het wel weten!
Je ware aard...?
"Je doet tegen iedereen lief en aardig, maar als ze erachter komen hoe je eigenlijk bent...." Dat zei mijn moeder ooit tegen mij toen ik als kind een keer boos op haar was. De enige, tegen wie ik dat soms durfde, mijn boosheid tonen. Dat heeft me diep geraakt en dat soort overtuigingen die je bent gaan geloven, blijven je achtervolgen, als je er niet heel bewust mee om gaat.
Niet uniek!
Iedereen heeft dit soort pijnlijke ervaringen en heeft deze onbewust tot de basis van zijn leven gemaakt. Daarom doen we nu allemaal zo ons stinkende best om te bewijzen dat ze WEL goed, aardig, lief, slim of wat dan ook zijn. De grote angst erachter is dat we niet aardig gevonden worden en dat iedereen ons dan in de steek laat. Dat we niet mee mogen doen en aangezien "erbij horen", mee mogen doen een basale levensbehoefte is, is dat een grote angst van iedereen.
Niet altijd zichtbaar
Sommige mensen overschreeuwen het door stoer te doen, door waaghalzerij (kijk eens wat ik durf!) Anderen proberen het door heel lief te zijn en iedereen te helpen. Weer anderen doen het door anderen te overheersen en te laten voelen dat zij de baas zijn. Zo zijn er meerdere patronen ontwikkeld om deze kinderangst van niet goed genoeg te zijn te onderdrukken. Natuurlijk is dat grotendeels onbewust en daardoor heeft het ook zoveel macht over ons.
De weg eruit
In de cursus Gezonde Zelfliefde leer je die patronen HERKENNEN en je er los van te maken door te ontspannen en door contact te maken met je diepste wezen, met de liefde die je in essentie bent. Daar wéét je dat je van nature goed bent en dat er niets mis is met jou, al betekent dat niet dat je nooit iets verkeerds zou doen. Maar doordat je beseft dat je oké bent zoals je bent, kun je jezelf en je leven anders benaderen. Hoef je jezelf niet meer te bewijzen, hoef je niet meer af te zetten.
Cirkeltjes
Nu zijn de meeste mensen onbewust constant bezig om de hun aangeprate ideeën over zichzelf te bewijzen. Zo gauw iets dreigt te lukken, zorgt de saboteur in jezelf ervoor dat het toch mislukt, zodat het weer bewezen is dat je niet deugt. En zo blijf je in cirkeltjes ronddraaien. Het boek van Hans Knibbe "Gezonde Zelfliefde", maar vooral de cursus leert je om deze dwangcirkels te doorbreken, zodat je vanuit contact met je ware aard, het leven kunt leiden wat echt bij je past.
Wat heeft dit met opruimen te maken?
De link naar opruimen is, dat je vanuit onbewuste zelfveroordeling of zelfhaat, jezelf voortdurend blijft bewijzen dat je niet deugt en daardoor dus onbewust het opruimproces saboteert. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld zoet houden met het idee dat je graag een fijne relatie zou willen, misschien ook wel met kinderen, maar saboteer je jezelf door steeds niet dat te doen wat hiervoor nodig is: je huis zo maken dat je er iemand zou kunnen uitnodigen. Of het verlangen eigenlijk een groot schrijver te willen zijn, maar die door de rommel er niet aan toekomt.
Voorbeeld
Ik denk bij het laatste aan een vroegere klant van mij uit Utrecht. HIj zat gigantisch in de rommel en had mij ingeschakeld. Ik ontdekte bij hem een patroon, wat hij zelf zeer waarschijnlijk niet zag. Telkens als iets klaar dreigde te komen, stopte hij. Hij stopte zijn opleiding tot arts vlak voor het afstuderen, stopte zijn volgende opleiding ook weer vlak voor het afronden en stopte onze (prettige) samen werking 'tijdelijk' toen wij bijna klaar waren met het opruimen van zijn chaotische woonplek. Hij had allerlei excuses, zoals:"Ik wil voor we verder gaan eerst even kijken naar een kleinere plek om te wonen. Dan kan ik minder bewaren.
Zo jammer!
Ik heb nooit meer iets van hem gehoord en hij reageerde ook niet meer op mails of telefoontjes. Zijn grote droom was ooit een boek schrijven over de Liefde. Die droom kon hij in stand houden, zolang hij hem maar niet waar hoefde te maken, want dan zou hij kunnen falen en dat was de angstige overtuiging die hij onbewust over zichzelf had: dat hij een mislukkeling was. Hij was zeer succesvol geworden in het laten mislukken van (bijna) alles wat hij ondernam!
Meer weten?
Uiteraard valt er over het onderwerp zelfveroordeling en zelfliefde nog heel veel meer te zeggen, want dit artikel is wel wat kort door de bocht. Als je er meer over wilt weten, verwijs ik je naar het boek, de cursussen en de video's van de lezing van Hans Knibbe op You Tube. Hans Knibbe heeft nog meer inspirerende boeken geschreven zoals Rusten in Zijn, Zijn en Worden en Zie, je bent al Vrij.
Lieve lezer!
Besef dat je géén mislukkeling bent! Dat is niemand en probeer weer in contact te komen met wie je werkelijk ten diepste bent: een prachtig mens met een unieke combinatie van kwaliteiten en met dingen waar je niet zo goed in bent. Besef dat je HULP kunt VRAGEN en laat je helpen om weer terug te keren naar je wezen en naar een opgeruimde manier van wonen en werken in een ordening die bij JOU past. Geen standaard orde van hoe het zou horen. Kom terecht in de orde die bij jou past en waar jij je happy in voelt, met de hoeveelheid rommel/ongeorganiseerdheid die voor jou tolerabel is.
Rommel hoort ook bij het leven!
Laat je huis en je werkruimte een afspiegeling zijn van wie jij ten diepste bent. Geen toonzaal, maar ook geen ongeorganiseerde bende waar je je diep ongelukkig bij voelt. De juiste maat van opgeruimdheid vinden is een kunst en een vaardigheid die Je kunt leren.
Daar help ik je graag bij!