Een NIEUW BEGIN!
“Uithuilen en opnieuw beginnen.....”
De eerste regel van een oud cabaretliedje wat iedereen wel kent. Ik dacht van Wim Kan. Ja, opnieuw beginnen. Regelmatig hoor je mensen met weemoed zeggen: “Als ik toch eens opnieuw zou kunnen beginnen…”. Je hoort de spijt in hun stem, omdat ze denken dat het niet kan.
Maar opnieuw beginnen kan ALTIJD!
Wat niet kan, is het terugdraaien van wat er is gebeurd. Uitgummen van waar je niet blij mee bent, ongedaan maken van wat gedaan is. Maar de vraag is ook of je dat wel moet willen: ongedaan maken wat gebeurd is.
Waarde van mislukkingen
Ook al was het helemaal niet leuk, was het in jouw ogen een grote mislukking, het heeft je wel iets opgeleverd en als je daar anders naar kunt kijken, in plaats van jezelf te veroordelen voor wat er fout ging, dan heeft ook die negatieve ervaring veel waarde. En dan kun je gewoon wél opnieuw beginnen.
Een nieuw jaar
Elk jaar vieren we oud en nieuw om massaal samen een nieuw begin te maken, maar het kan elke dag. Het kan elk uur en het kan elke minuut. Een nieuw begin is eigenlijk alleen maar een GEDACHTE, want er bestaan geen eindes en beginnen. Dat is wat wij ervan maken.
Verandering
Het leven is een doorgaande stroom en alles gaat steeds over in een andere vorm: de constante verandering die leven heet. De stroom die nooit stil staat en nooit stopt. Wij geven die betekenis eraan dat iets een einde is of een nieuw begin, omdat dit ons houvast geeft. Daar is ook niets mis mee, maar echt zijn ze niet.
In je hoofd
Laten we vooral veel nieuwe beginnen maken en afsluiten wat ‘oud’ is, wat ons niet meer past. Kies de gedachten die je helpen, die je leven leuker maken en die je prettig stemmen en laat alles los waar je somber, moedeloos of verdrietig van wordt. Het nieuwe begin zit in je hoofd. Het zit in je GEDACHTEN en die gedachten veroorzaken gevoelens. Gevoelens die je aanzetten tot passiviteit of tot actie.
De link met opruimen
Eigenlijk is die heel duidelijk denk ik. “Laat alles los waar je somber, moe(-deloos) of verdrietig van wordt” zei ik daarnet. Dat geldt voor SPULLEN, zoals die vaas die je herinnert aan tante Toos die altijd iets op jou had aan te merken, of het niet afgemaakte breiwerk, wat je steeds vertelt dat je tekort bent geschoten.
Niet alleen voor je spullen
Maar dat geldt ook voor je GEDACHTEN. Laat los wat je niet blij maakt:
- “Wat ben ik toch een minkukel”
- "Daar heb je spuit elf weer"
- "Jij laat ook altijd alles mislukken!”
- “Wie zit er nou op mij te wachten?”
- “Iedereen kan opruimen, waarom jij dan niet sukkel?”
Lijstje of doos
Maak eens een lijstje van spullen en van gedachten die jou NIET BLIJ maken. Wat spullen betreft is het waarschijnlijk handiger om ze niet op een lijstje te schrijven, maar ze in een doos te stoppen. Gewoon je huis doorlopen en kijken naar wat je ziet.
Niet alles tegelijk
Doe dat kamer voor kamer. Wat staat er eigenlijk allemaal? En wat voor gevoel geeft je dat? Sta stil bij elk voorwerp en voel wat het met je doet. Voel je NIKS? Dan is het waarschijnlijk neutraal, voel je dat je er BLIJ van wordt? Bewaren! Voel je dat het voorwerp je DOWN of ZWAAR maakt? Stop het dan in de doos. Weg ermee!
Streef niet naar perfectie
Denk niet dat je alles moet bekijken. Dat gaat toch niet lukken, maar richt je op de dingen die in het oog springen. Doe die in de doos. Die doos laat je vervolgens een maand staan op een achterafplek. Als je na een maand deze voorwerpen niet hebt gemist, breng je ze naar de kringloopwinkel met een dankjewel voor de tijd dat ze je gediend hebben.
Verkopen
Zijn het dure spullen, die je nog zou kunnen verkopen, zet ze dan op Marktplaats of een soortgelijke verkoopsite. Gebruik ook bij deze actie weer een timer. Doe dit een kwartier en als je de smaak te pakken hebt, plak je er nog een kwartier aan vast. Doe het niet langer dan een uur, ook al ben je erg enthousiast. Beloof jezelf dan dat je morgen weer verder mag.
Negatieve gedachten
Het verzamelen van negatieve gedachten, gedachten die je naar beneden halen, die je vernederen, kun je gewoon gedurende de dag doen. Daar hoef je geen speciale tijd voor uit te trekken. Zorg wel dat je een NOTITIEBLOKJE bij je hebt, waarin je kunt opschrijven wat je opmerkt.
Een goede start
Wat kan helpen is de dag te beginnen met wat AANDACHT voor jezelf. Dat kan door gewoon te gaan zitten of door te MEDITEREN en jawel hoor: mét de TIMER. Neem hiervoor 1, 5, 10 of 15 minuten. Ga gewoon stil zitten en kijk met een open mind naar hoe het met jezelf gesteld is.
Hoe zit je erbij?
Hoe voel je je? KIJK alleen maar en observeer. Ook als er negatieve gedachten opkomen, zoals: “Ik kan het niet”, of “Dit is niks voor mij”, of “Ik doe het vast niet goed”, dan merk je die alleen maar op en je doet er op dat moment niets mee. Na afloop schrijf je in je notitieboekje wat je is opgevallen.
Opschrijven en genieten
Welke negatieve gedachten kwam er langs? Noteer ze en blijf dat gedurende de dag ook doen. Merk je een nieuwe negatieve gedachte op? Schrijf hem op en GENIET van je ontdekking in plaats van dat je jezelf ervoor veroordeelt. Besef dat iedereen hier last van heeft, maar niet iedereen heeft de MOED om er BEWUST naar te gaan kijken. Ook heeft niet iedereen door hoeveel invloed die gedachten op de KWALITEIT van je leven hebben.
Op jacht
Kijk ook eens of je er plezier in kunt krijgen om op een boeiende 'GEDACHTENJACHT' te gaan! “Yes! Weer een ontdekt!” Ondersteun en BELOON jezelf door er over te lezen. Dat zal je nog duidelijker laten zien hoe belangrijk het is om een NIEUW BEGIN te maken met het anders omgaan met je gedachten. Een prachtig boek van een prachtige vrouw is:
Bevrijd jezelf van Angsten en Oude Gewoonten - door Pema Chödrön
Nog een aantal fijne boeken
Hieronder nog meer interessante boeken die je kunnen helpen om een nieuw begin te maken, door afstand te doen van spullen die je niet blij maken en die je helpen bij het positief omgaan met negatieve zelfkritiek. Klik op de link als je meer wilt weten over het boek.
Brooks Palmer - Opgeruimd
Nagisa Tatsumi - De kunst van het weggooien
James Wallman - Ontspullen
Jeff Foster - Onvoorwaardelijke Acceptatie
Kristin Neff - Zelfcompassie
David Dewulf - De weg van zelfcompassie
Gijs Jansen - Omarm jezelf
Annemarie Postma - Ik hou van mij
Patrizia Collard - Leven in compassie met jezelf
Christopher Germer - Mindfulness en zelfcompassie
Soms zijn boeken ook als luisterboek verkrijgbaar. Die kun je dan bijvoorbeeld tijdens een rustige wandeling in de frisse lucht beluisteren. Een goed alternatief voor zelf lezen!
In mijn grote jubileum-eBook: “Honderd Wegwijzers naar Ruimte” staan ook meerdere artikelen over dit onderwerp, zoals het artikel "Opgeruimd" over het boek van Brooks Palmer op blz. 526
Kijk ook eens op mijn pagina Boeiende Boeken
Ik wens je heel veel plezier met opnieuw beginnen, met het laten gaan van spullen die je niet blij maken en je ontdekkingen tijdens de 'gedachtenjacht'!