Uit Ruimtewijzer 2015-4
Wanorde kun je overal hebben: in je huis, in je werkkamer, in je hoofd, maar ook in je financiën. Heb jij overzicht over en inzicht in je financiën? Of doe je maar wat en merk je het wel als je geld op is?
Heb je wel een vaag idee over je financiële situatie, maar weet je totaal niet hoe het precies zit? Kom je vaak geld tekort aan het eind van de maand en als je wasmachine ineens stuk zou gaan, heb je dan een probleem, of heb je geld ’achter de hand’? Of heb je een partner die alles regelt en heb jij er totaal geen zicht op?
Misschien heb je het niet in de gaten, maar als je geen inzicht hebt in je financiële situatie, dan geeft dat ONRUST. Vaak merk je dat niet expliciet, maar het is er wel degelijk. Inzicht en overzicht in je geldzaken geeft RUST.
Dan wéét je waar je aan toe bent. Dan kun je ontspannen. Nu, door het te negeren, krijg je onrust, ook al kun je dat makkelijk wegwuiven. Zo van: het komt wel goed. Tot nu toe is het steeds goed gegaan, dus, geen zorgen.
Heb je wél gemerkt dat het je onrust geeft dat je geen in- en overzicht hebt van je financiële situatie en zou je daar wel iets aan willen veranderen, maar weet je niet hoe? Denk je dat het te moeilijk voor je is? Weet je niet hoe je het kunt aanpakken?
Hier zijn zeven stappen om financieel op orde te komen.
Voorbereiding: plan een vast tijdstip waarop je bezig gaat met het werken aan je financiële situatie en trek er een vaste tijd voor uit. Een half uur elke week bijvoorbeeld is al prima. Besef dat kleine, regelmatige stapjes je verder brengen dan grote stappen! Maak gebruik van een TIMER!
Stap 1
Breng je administratieve papieren op orde. Door je administratie te ordenen kun je snel al je gegevens terug vinden die je nodig hebt om overzicht te krijgen. Dat is een zeer belangrijke eerste stap.
Zie je daar erg tegenop en weet je al dat je dat niet gaat lukken, omdat je dat al vaker hebt geprobeerd? Laat je dan HELPEN, zoals heel veel mensen doen die hier moeite mee hebben.
DOE MEE aan de nieuwe, digitale Actieve Administratie Uitdaging van drie weken, met één PRAKTIJKDAG. Deze Uitdaging start op 25 maart 2015. De Praktijkdag is op 3 april 2015. Hier kun je er ALLES over lezen* en je aanmelden. Als je dat SNEL doet, kun je nog gebruik maken van de VROEGBOEKERSPRIJS.
Een overzichtelijke administratie
Is je administratie geordend? Ga dan verder met de volgende stap.
Stap 2
Maak een overzicht van je vaste INKOMSTEN per maand, zodat je precies weet hoeveel er elke maand binnen komt. Houd je wisselende inkomsten er zoveel mogelijk buiten, omdat je daar niet op kunt rekenen.
Stap 3
Maak een overzicht van je vaste UITGAVEN per maand.
Wat geef je elke maand uit aan energie (gas, water en elektriciteit), aan wonen (huur, hypotheek) aan verzekeringen, aan lidmaatschappen, en aan andere zaken die elke maand terug komen?
Dat is het handigst in een spreadsheet-programma, zoals Excel (of in de gratis variant Calc van Open Office) omdat je dat steeds kunt aanpassen zonder dat het een geknoei wordt en ook omdat je daarin alles automatisch kunt laten uitrekenen. Ook kun je daarin controle inbouwen om te zien of je geen foutjes hebt gemaakt. Maar op papier kan het ook als je dat liever doet of als je niet zo handig bent met de computer.
Stap 4
Houd een periode lang je wisselende UITGAVEN bij, liefst ingedeeld op rubrieken zoals voeding, kleding, cadeautjes, kinderen, auto, reizen (trein en bus) uitgaan enz.
Stap 5
Maak de balans op: VERGELIJK je inkomsten met je uitgaven. Wat moet er worden aangepast? In welke uitgaven kun of moet je snijden?
Stap 6
Vergroot je kennis op financieel gebied. Lees de website van het Nibud met veel handige tips over het beter omgaan met geld, lees boeken over geld, om je mindset met betrekking tot geld te veranderen, speciaal als je denkt of vindt dat "geld niet belangrijk is”.
In de verstuurde Ruimtewijzer stonden verschillende links naar boeken over geld. Deze staan nu allemaal op de pagina Boeiende Boeken over GELD. Een aantal daarvan heb ik zelf gelezen, maar niet allemaal. Kijk wat je aanspreekt. Het kan je veel nieuwe inzichten geven en je kijk op geld en het omgaan met geld veranderen!
Stap 7
Maak budgetten aan, oftewel "potjes” voor gebieden in je leven gebaseerd op jouw inkomsten. Welke potjes zijn nodig? Dat hangt van ieders situatie af, maar in elk geval:
- vaste uitgaven (noodzakelijkheden),
- sparen,
- weggeven,
- plezier,
- ontwikkeling.
Reserveer elke maand een deel van je inkomsten voor deze budgetten. Dat kun je doen door echte fysieke potjes te maken, maar ook door verschillende rekeningen te gebruiken. Al deze budgetten kun je nog weer onderverdelen als je zou willen.
Het belangrijkste is om percentages vast te stellen die je uitgeeft aan elk potje, zodat al deze gebieden van je leven aan bod komen en niet afhankelijk zijn van jouw grillige geld gedrag.
Vast één belangrijke TIP die je veel geld kan opleveren:
betaal eerst JEZELF zo gauw je inkomsten zijn binnen gekomen. Wat ik daarmee bedoel? Veel mensen willen wel sparen, maar dat lukt vaak niet, omdat ze aan het eind van de maand niets over hebben om te sparen.
Door eerst jezelf te betalen, draai je het om. Zo gauw je geld binnen is, zet je het door jou bepaalde percentage wat je wilt sparen op je spaarrekening, zodat dat veilig is gesteld en niet meer afhankelijk is van je betaalgedrag die maand.
Nog een TIP voor als je SCHULDEN hebt, die ook op dit principe is gebaseerd. Bij het afbetalen van je schulden, zet je eerst een deel van het geld wat je hebt om af te lossen op een spaarrekening, in plaats van alles te gebruiken om af te lossen.
Zo doe je er wel iets langer over om af te lossen, maar heb je aan het eind van de afbetaling ook zelf een mooi bedrag op je spaarrekening staan in plaats van dat je alles hebt weggegeven en zelf nog niets hebt.
Over 't omgaan met geld valt nog heel veel meer te zeggen en te schrijven, maar voor deze Ruimtewijzer houd ik het hier bij.
Ga zelf in elk geval eens een poosje kijken naar jouw ideeën over geld. Wat hebben je ouders je geleerd over geld? Hoe was het thuis met betrekking tot geld? Wat doe jij anders? Wat doe je hetzelfde? Wat is taboe wat geld betreft volgens jou?
Ken je spreekwoorden en spreuken over geld die je aanspreken of juist niet? Dit kan een hele interessante ontdekkingsreis worden als je er open instapt.
Vragen? Opmerkingen? Leuk! Stel ze dan liefst hier onder deze tekst. Dan antwoord ik er daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Privé reageren mag natuurlijk ook.
PS. Op donderdagavond 19-2-2015 om 20:00 uur houdt Laura Babeliowsky een gratis WEBINAR over: cashflow-strategieën: 5 manieren om snel je inkomen te verdubbelen. Speciaal voor zzp’ers. Schrijf je snel in, want Laura is erg populair, omdat ze goed is en als je je te laat aanmeld, kan het zijn dat er geen plek meer is. Hier alle info*.
PPS. *Een aantal LINKS in dit artikel werken niet meer omdat ze zijn verouderd. Voor werkende links en nieuwe informatie zie de nieuwe versie van dit artikel.