Uit Ruimtewijzer 2014-17
Met deze kreet geef je aan dat je grens nu écht bereikt is.
Het is een noodkreet die we gebruiken als we eigenlijk al eerder STOP hadden willen zeggen, maar dat niet gedaan hebben. Genzen stellen is voor de meeste mensen erg lastig.
Wat zijn grenzen eigenlijk? Grenzen zijn scheidingslijnen door mensen bedacht en aangebracht, want in werkelijkheid bestaan ze niet. Écht niet! Alles is met alles verbonden en loopt in elkaar over. Hoe gedetailleerder je kijkt, hoe lastiger het is, zo niet onmogelijk, om precies aan te geven waar het ene begint en het andere eindigt.
Ook de zogenaamde 'natuurlijke' grenzen zijn afspraken die door mensen bedacht zijn: jullie aan deze kant van de rivier en wij aan de andere kant.
Hier kun je nog heel lang en uitgebreid over filosoferen, maar ik wil het hier hebben over het nut van grenzen. Waaróm zijn we scheidslijnen gaan gebruiken?
- Grenzen beperken en maken daardoor dingen overzichtelijk en hanteerbaar.
- Grenzen geven veiligheid door dat wat we niet willen buiten te sluiten.
- Binnen de grenzen ontstaat (een relatieve) vrijheid: ruimte om .....
Heel belangrijke aspecten voor het creëren van de Ruimte die we zoeken als we gaan opruimen. We willen dolgraag overzicht, hanteerbaarheid en vrijheid voor onszelf, voor onze eigendommen, voor onze tijd, voor onze activiteiten en voor onze contacten.
Hoe doen we dat? Dat doen we door:
- onze eigen grenzen te leren kennen en te bewaken.
- onze eigendommen binnen een begrenzing (ons huis) veilig te bewaren.
- klokken en horloges te gebruiken om onze tijd overzichtelijk in te delen in begrensde stukjes.
- agenda's te gebruiken en afspraken te maken.
- bewust te selecteren met wie we wel en met wie we niet omgaan.
- regels en afspraken (zoals wetten) te gebruiken.
- En vooral: door al deze grenzen te RESPECTEREN!
Ook woorden ('namen') zijn begrenzers. Door woorden wordt de wereld op praktisch gebied beter hanteerbaar.
Wat betekent dit alles voor OPRUIMEN?
- Door je eigen grenzen te leren kennen, voorkóm je dat je te ver gaat en jezelf forceert met alle nare gevolgen van dien.
- Door je spullen qua hoeveelheid te begrenzen binnen een passende plaats en ze een duidelijke 'naam' (etiket) te geven, krijg je overzicht.
- Door je tijd te begrenzen, krijg je overzicht. Omdat je op 'tijd' geen etiket kunt plakken, is het handig een agenda te gebruiken.
- Door je activiteiten te begrenzen, worden ze hanteerbaar en kun je voorkómen dat één activiteit al je tijd opslokt.
- Door je contacten te begrenzen, kun je meer tijd besteden aan de mensen die je hebt uitgekozen.
Hoe doe je dat nu in de praktijk?
Wat betreft SPULLEN creëer je grenzen:
- door selectief te zijn in wat je binnen laat komen! Word je eigen grensbewaker!("Erg lief van je, maar ik heb al genoeg....") en door je koopgedrag te begrenzen (Heb-ik-dit-écht-nodig-briefje in je portemonnee!)
- door het laten gaan van alles wat je niet gebruikt en waar je ook niet blij van wordt. Besef dat MEER (spullen) ook altijd MINDER (ruimte, tijd) met zich meebrengt.
- door een nee-nee-sticker op je brievenbus te plakken.
Begrenzen op het gebied van TIJD:
- door bewuste keuzes te maken, die vast te leggen en ook uit te voeren: meer tijd voor A is minder tijd voor B t/m Z. Minder activiteiten ondernemen, betekent meer rust, waarbij het omgekeerde ook waar is: meer activiteiten, is minder tijd voor andere dingen. Je kunt niet het een kiezen, zonder het ander erbij te krijgen!
- door bij te houden waar je je tijd aan besteedt. Schrijf eens een week lang precies op waar jij je tijd aan besteedt. Trek je conclusies! Doe je wat jij écht wilt, of laat je het van je omgeving afhangen?
- door een agenda te gebruiken voor je activiteiten, je afspraken én je vrije tijd om te ontspannen
- door tijdgericht te gaan opruimen, in plaats van taakgericht, zoals meestal (die kast moet af). Meer lezen over hoe je dat doet? Tijdgericht opruimen.
- door regelmatig te mediteren, zodat je leert ook weer uit het keurslijf van de tijd te stappen en de wereld te ervaren zoals hij echt is: tijdloos!
Tot slot en ter inspiratie een mooi citaat hierover:
Ken Wilber - uit "Zonder Grenzen"
Wil je hier op reageren? Heel graag! Liefst hier onderaan deze tekst. Dan reageer ik er zo snel mogelijk op. Privé reageren mag ook.
Veel plezier bij het bewaken van je grenzen!