Uit Ruimtewijzer 2014-10
"Zit toch niet te niksen!"
"Maakt niet uit wát je doet, áls je maar iets doet."
"Laat je handen eens wapperen."
Als je niks doet, gebeurt er ook niks."
Zomaar wat gezegden in verband met niks doen die de meesten van ons heel goed kennen. Vaak hebben we deze gezegden ook geïntegreerd in ons leven en voelen we ons slecht als we niet actief zijn.
"Ik ben niet vooruit te branden! Ik zit maar wat te niksen"Een verzuchting die we regelmatig horen en zelf ook vaak gebruiken. Actief zijn, iets doen is beter dan niet actief zijn. Doen is belangrijker dan zijn, is de algemeen geldende opinie.
We meten onze waarde vaak af aan wat we gedaan hebben,aan wat we gepresteerd hebben. Als je niet presteert, wat stel je dan nog voor? Als we een beetje nadenken, begrijpen we wel dat dit niet klopt, maar het is lastig om ons gevoel erover te veranderen, omdat het zo diep ingeprent is.
Daarom wil ik nu een pleidooi houden voor NIKS.
Wetenschappers komen er steeds meer achter dat niks doen, slapen en spelen (wat vaak ook onder niks doen wordt ingedeeld) helemaal niet niks doen is, omdat er wel degelijk van alles gebeurt. Ze beseffen steeds vaker dat deze "nutteloze non-activiteiten" juist erg waardevol zijn.
Niks doen bestaat eigenlijk helemaal niet. Het leven is voortdurend in beweging en staat nooit stil. Stilstand is een SCHIJNtoestand. Het lijkt alleen stil, alsof er niets gebeurt.
Productiever met minder slaap, (of zoiets) was de titel van een zeer populair cassettebandje in de zeventiger jaren. Daarmee kon je de 'nutteloze' slaaptijd terugbrengen naar vier uur, zodat je meer tijd overhield om actief te zijn.
Dat iedereen die zeven à acht slaapuren juist hard nodig heeft, omdat er heel veel noodzakelijke verwerkingsprocessen plaats vinden, wordt nu door allerlei onderzoeken bevestigd en is veel algemener bekend dan toen.
Ik las hier laatst nog een super interessant artikel over. Uit onderzoek was gebleken dat je hersenen tijdens je slaap als het ware gereinigd worden van een soort plaque die heel veel voorkomt in de hersenen van mensen met dementie. Voldoende slapen is dus ook een manier om minder snel dement te worden, even wat kort door de bocht geredeneerd. Hier kun je het lezen.
Eigenlijk is het ook logisch. Van alle tegenstellingen heb je beide kanten nodig. Ze hebben allebei hun eigen waarde. Licht is nodig, maar duisternis ook. Actief zijn is nodig, maar passief zijn ook. Nu ik hier op vakantie ben, leek me dit wel een mooi onderwerp om te bespreken.
"Er komt helemaal niks uit mijn handen," las ik ook in een berichtje in de Opruim Inspiratiegroep. Het klonk bijna als een soort schuldbekentenis. Heel begrijpelijk in deze wereld waarin actie wordt verheerlijkt en non-actie veroordeeld.
Als we eens wat meer waardering op zouden kunnen brengen voor passiviteit? Voor rust, voor slapen, voor spelen en voor niks doen? Hoe zou dat zijn? Ik denk dat iedereen wel eens ervaren heeft hoe je na een goede nacht slaap weer verfrist wakker kunt worden: bruisend van energie.
Ik weet ook dat er mensen zijn die slecht kunnen slapen en dus bepaald niet bruisend van energie wakker worden, maar dat bewijst ook weer het belang van rust. In een boek over hardlopen wat ik jaren geleden las, ontdekte ik dat dit ook geldt bij sport.
Trainen is goed. Hoe vaker hoe beter, dacht ik als leek op sportgebied. Nee, schreef de auteur, G. Nijboer, een bekende hardloper, je moet tussendoor rust nemen! Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en zich te versterken. Na een dag trainen, neem je een dag rust. Dat was toen echt een eye-opener voor mij.
Nu de link naar OPRUIMEN: daar je hebt ook rusttijd nodig.Hoeveel en wanneer is uiteraard per persoon verschillend. Ik denk dat je daarvoor naar je lichaam moet luisteren. Ik denk dat het voor de meeste mensen nodig is om meer rust te nemen, om meer te niksen!
Dat geldt ook zeker voor mij, want ik ben ook een echte doener. Door meditatie heb ik geleerd hoe waardevol en regenererend niksen is en heb ik ook ervaren dat op een gegeven moment die opjaagstemmetjes "Kom op! Aan het werk! Doe eens wat!” ook stil worden.
Want niks doen en je ondertussen schuldig voelen en denken aan wat je 'eigenlijk’ zou 'moeten’ doen, schiet echt niet op. Geef jezelf eens permissie om niets te doen.
De onvolprezen timer (kookwekker) is hiervoor ook weer een geweldig hulpmiddel. Heb je veel moeite met niksen? Begin dan eens met 5 minuten niksen. Ga lekker zitten, zet je timer en geef jezelf expliciet toestemming om te niksen.
Het helpt om je te realiseren dat er wel degelijk van alles gebeurt, ook al zie je dat niet. Het houdt alleen in dat je even de actie overlaat aan je lichaam, zodat dit kan doen wat nodig is en wat het niet kan als je maar blijft hollen.
Ben je altijd moe? Kijk allereerst of er een fysieke oorzaak is, zoals gluten-intolerantie bijvoorbeeld. Heb je moeite met gewoon niks doen, dan kun je ook lekker gaan wandelen, rustig in je eigen tempo en weer een afgepaste tijd.
Dat kan vijf minuten zijn of een paar uur, maar als je weet dat je op de juiste tijd gewaarschuwd wordt door de timer, dan kun je je veel beter ontspannen, dan dat je zelf de tijd in de gaten moet houden. In de meeste mobieltjes zit tegenwoordig wel een timer ingebouwd.
Een misvatting is ook het idee dat als je rust neemt, je lui zult worden. Hoe uitgeruster je bent, hoe actiever je daarna weer kunt en zult zijn. Ga er vanuit dat als je lijf rust wil, dat je het nodig hebt, ook al weet jij (misschien) niet waarom. We weten sowieso nog erg weinig van wat er allemaal in ons lijf gebeurt.
Vertrouw op je lichaam en..... leer van alle keren dat je eigenwijs was. Die negatieve ervaringen zijn ook waardevol. Ga mee op de beweging van het leven: van up naar down, van actie via rust, naar nieuwe actie. De golfbeweging van de stroom van het leven.
Niks doen bestaat dus niet. Geef jezelf tijd om te regeneren en om ervaringen en gebeurtenissen te verwerken. Ga mee op de golven van het leven, want: Niks(-en) is niet niks!!
Ik ga nu eerst even "niksen” voor ik de Ruimtewijzer helemaal af en verzendklaar ga maken. Lees ik jouw ervaringen met niksen? Ook als je het maar niks vindt wat ik heb geschreven? Ik lees jouw reactie graag!
Hartelijke groet,
PS. Een heel interessant boek in dit verband is: "Verander je leven: Doe een dutje"
Het kost maar €8,-
PPS. Wil je hieronder jouw reactie geven? Dat zou ik heel erg waarderen. Je hoeft je nu niet meer eerst aan te melden, dus het gaat nu echt heel makkelijk! Omdat ik nog op vakantie ben, kan het iets langer duren voor ik antwoord, maar ik antwoord zeker!