Uit Ruimtewijzer 29, april 2011
Ja, kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben.
Dat is bekend, vooral als het rampen betreft: één druk op de knop en de vernietiging van Hiroshima was een feit. Voor ons dagelijkse leven hebben we daar niet zoveel aan zou je kunnen denken, maar toch denk ik daar anders over.
Juist in ons dagelijkse leven vergeten we vaak dat kleine dingen, kleine acties ook grote gevolgen kunnen hebben. Dat geldt niet alleen negatief, maar ook juist positief. Lees maar eens verder!
Ik breng hiervoor Adriaan ten tonele.
Adriaan is een creatieve, dynamische man die midden in het leven staat. Hij is actiegericht en je zult hem niet vaak aantreffen terwijl hij niets doet. Hij is kunstenaar en bruist van de ideeën die hij ook graag en vol enthousiasme en vakmanschap ten uitvoer brengt. Als je bij Adriaan binnen komt, zie je dat hij veel spullen heeft die hij ook gebruikt voor zijn kunstwerken. Toch is het beslist geen rommel. Alles is netjes geordend, soort bij soort en Adriaan kan ook alles wat hij nodig heeft meteen pakken.
Daarnaast hebben we Lodewijk.
Lodewijk is een creatieve, dynamische man die midden in het leven staat. Hij is actiegericht en je zult hem niet vaak aantreffen terwijl hij niets doet. Hij is kunstenaar en bruist van de ideeën die hij ook graag en vol enthousiasme en vakmanschap ten uitvoer brengt.
Als je bij Lodewijk binnen komt, zie je dat hij veel spullen heeft die hij ook gebruikt voor zijn kunstwerken. Je kunt er eigenlijk nauwelijks lopen, omdat het overal vol staat. Alles ligt door elkaar en Lodewijk moet heel vaak lang zoeken als hij iets nodig heeft.
Twee vergelijkbare situaties die er toch heel verschillend uit zien. Waar zit hem dat nou in? Eigenlijk alleen in een heel klein verschilletje: iets wat Adriaan doet en Lodewijk niet, een kleine actie, met grote gevolgen.
Adriaan legt alles wat hij gebruikt heeft meteen terug waar het hoort en dat doet Lodewijk niet.
Als Adriaan een spijker nodig heeft, pakt hij die uit het potje, dat netjes op de plek staat waar het hoort, doet het deksel er meteen weer op en zet het potje terug op zijn plaats.
Als Lodewijk een spijker nodig heeft, moet hij eerst zoeken naar het potje. Als hij dat heeft gevonden, haalt hij er de spijker uit, laat het potje open en zet het gedachteloos 'ergens' neer.
Als Adriaan gaat koffie drinken, sluit hij zijn verftubes en zet zijn kwasten even in het water, zodat ze niet uitdrogen. Hij pakt een schoon kopje uit de kast, doet de kastdeur dicht, schenkt zijn koffie in, pakt de melk uit de koelkast, giet een scheutje in zijn kopje, zet de melk meteen terug in de koelkast en drinkt heel relaxt zijn koffie.
Als hij weer verder wil werken, spoelt hij zijn koffiekopje snel even om en zet het in de gootsteen. Als hij 's avonds af gaat wassen, is het koffierestje niet opgedroogd en hoeft hij niet hard te boenen, maar is het kopje heel makkelijk schoon te maken. Bij zijn werk terug gekomen, kan hij meteen verder werken.
Als Lodewijk gaat koffie drinken, laat hij 'alles uit zijn handen vallen'. Hij gaat op zoek naar een schoon kopje, wat er niet is. Hij vindt een gebruikt exemplaar, wast die af, maar moet flink boenen, omdat de oude koffieresten zijn ingedroogd.
Hij schenkt de koffie in en wil er een scheutje melk bij doen, maar de melk staat niet in de koelkast. Waar had hij die ook al weer voor het laatst gebruikt? O ja, in de bijkeuken. Hij gaat naar de bijkeuken, pakt de melk, die gelukkig nog niet zuur is geworden, en giet een scheutje bij zijn koffie.
De melk laat hij staan waar hij hem gebruikt heeft. Hij moet eerst een stoel leeg maken om lekker te kunnen zitten en drinkt dan zijn koffie, maar komt niet echt tot rust in en door de chaos die hem omringt.
Hij wil weer aan het werk gaan en het lege kopje blijft staan waar het staat, net als de melk die nu in de kamer staat. Vanavond zal hij opnieuw bij het afwassen flink moeten boenen, omdat de koffie weer is ingedroogd.
Bovendien zal hij eerst het hele huis door moeten om alle kopjes en bordjes te verzamelen die door het hele huis verspreid staan. Als hij geluk heeft, is de melk nog niet zuur vanavond.
Hij komt terug bij zijn werk, maar de kwasten zijn opgedroogd en ook op de verf zit een hard laagje. Dus eerst maar even de kwasten schoonmaken... Ik denk dat je inmiddels wel snapt wat ik bedoel.
Een gewoonte van veel 'opgeruimde' mensen is, om de dingen die ze gebruiken, meteen terug te zetten, in plaats van ze 'even' ergens neer te zetten. Deze kleine gewoonte kan een wereld van verschil maken en van een chaoshuis een opgeruimd huis maken.
Als je dit bijvoorbeeld met koken doet, is je aanrecht na het koken geen slagveld, waar je na het eten zuchtend moet gaan puin ruimen, maar een vrijwel leeg werkvlak waar na een korte schoonmaakactie alles weer leeg en opgeruimd is!
Hoe pak je dat praktisch aan? Heel eenvoudig:
Olie gebruikt en niet meteen weer nodig? Dop erop en meteen terug in de kast. Litermaatje gebruikt en niet meer nodig? Meteen even afspoelen onder de hete kraan en in het afdruiprek, of meteen in de afwasmachine.
Zorg daarom ook voor handige opbergplekken van je kookspullen, kruiden en alles wat je voor het koken nodig hebt, anders kun je dit niet toepassen. Zet deze spullen in de buurt van waar je ze gebruikt. Weinig gebruikte dingen achteraan, veel gebruikte vooraan. Kleine dingen vóór grote.
Het meteen terugzetten is een simpele gewoonte, die je heel veel op zal leveren. Het kan je wel wat moeite kosten om het aan te leren. Het kost even tijd voor het echt een gewoonte is. Gewoon stug volhouden en blij zijn met alle kleine acties in de goede richting.
Waardeer jezelf elke keer dat je iets meteen terugzet en negeer de keren dat je het vergeten bent. Dat stimuleert je en alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Daarom geen aandacht voor 'niet', maar alleen voor als je het wél hebt gedaan.
Je hoeft het alleen maar NU te doen!
Succes verzekerd, mits je volhoudt... ;-)
Wat heb jij voor kleine gewoontes, of handigheidjes die je veel tijd besparen en die rommel voorkómen? Meld ze hieronder bij reacties, zodat we er allemaal iets van kunnen leren. Het mag ook met een pseudoniem, of alleen de beginletters van je naam.
Doe je het even? Dank je wel!
Jalada Goddijn-Koopmans
PS. Wil jij graag alles in je huis supersnel en efficiënt een handige plek geven, zodat je heel veel ruimte creëert en een écht opgeruimd huis, wat je ook makkelijk opgeruimd kunt hóuden? En wil je daar geen maanden mee bezig zijn?
Dan is het Turbo Top Opruim Traject echt iets voor jou:
Hoe je in 3 dagen een overzichtelijk, helemaal piekfijn opgeruimd huis krijgt, waar je eindelijk echt tot rust komt.
Dan neem ik daarna contact met je op en bespreken we de mogelijkheden en alle details. Het traject kan helemaal op jouw situatie toegespitst worden.