Uit Ruimtewijzer 18
STAPELS, STAPELS, STAPELS?
Al die stapels! Ik word er helemaal gek van!
Zou het woord "stapelgek" daar vandaan komen? Vrijwel iedereen die mijn hulp inroept, klaagt erover. Kleine stapeltjes, die maar niet weg willen. Grote stapels waar geen plek voor is, omvallende stapels, kledingstapels, papieren stapels, boekenstapels en ga zo maar door.
Wat ís stapelen eigenlijk?
In het woordenboek staat bij stapelen: verzamelen of ophopen. Je verzamelt dingen en hoopt ze op, zodat er een toren van spullen, of van papieren, ontstaat die je een stapel noemt.
Waarom zijn stapels eigenlijk zo erg?
Misschien kun je dat het beste zien aan het woord "ophopen", als synoniem voor stapelen. Je legt spullen op hopen. Een hoop is veel. Veel spullen bij elkaar. En daar zit hem de kneep: een stapel is erg, omdat het veel is. Als je een stapel weg wilt werken, moet je dus véél wegwerken en dat maakt de meeste mensen moedeloos.
Goede moed
Soms begin je vol goede moed, maar als die stapel dan maar niet kleiner lijkt te worden, raak je ontmoedigd en gooi je alles maar weer terug en ga je snel iets anders doen. Of er ontstaan door het opruimen ineens meer stapels naast elkaar en dan lijkt de wanorde nog groter te worden. Ook niet erg bemoedigend!
Stapels, hoe pak je ze dan wel aan?
Laat ik beginnen met een aantal algemeen bekende misvattingen over stapels:
- Stapels moet je snél weg kunnen werken: éven dat stapeltje opruimen!
- Stapels zijn slecht: daar moet je beslist vanaf
- Als je veel stapels hebt gemaakt, ben je niet goed bezig
- Er zouden geen stapels in mijn huis/kantoor moeten zijn
- Waar stapels zijn, is wanorde!
Stapels moet je snél weg kunnen werken.
De meeste stapels zijn niet in één dag ontstaan. Dan kun je ook niet verwachten dat je die in één dag kunt laten verdwijnen. De tijd die het heeft gekost een stapel te creëren, is (gelukkig!) niet helemaal gelijk aan de tijd die nodig is om hem weg te werken, maar er is wel een correlatie. Een stapeltje kleren van die ochtend wat je in 1 minuut hebt gecreëerd, kun je ook vrij snel weer wegwerken. Ligt er een stapel van jaren, dan is dat echt een ander verhaal!
Stapels zijn slecht, daar moet je (beslist) vanaf!
Stapels zijn niet per definitie slecht. Je hebt ook nuttige stapels! Stapelen is ook het begin van ordenen. Om goed te kunnen ordenen, moet je meestal eerst stapelen! Eén van de allereerste dingen die je doet als het een grote rommel is en alles ligt door elkaar, is stapels maken van soortgelijke zaken. Dat zijn dus 'goede' stapels! Door te stapelen, kun je juist eerder uit de rommel komen. Stapels kunnen dus heel goed het begin zijn van structuur en orde!
Als je veel stapels hebt gecreëerd, ben je een chaoot.
Dit is een vorm van zelfveroordeling, die helaas heel gebruikelijk is, maar die niets goeds oplevert. Je hebt die stapels gemaakt, omdat je er toen goed aan dacht te doen, of omdat je niet wist hoe je het anders kon doen.
Stop die zelfkastijding.
Voor alles is een reden! Door jezelf zo te veroordelen, ga je je slecht voelen over jezelf en loop je des te harder weg. Erken gewoon dat er stapels zijn die je weg wilt hebben. Punt. Meer niet!!Kijk dan hoe je dat het beste kunt doen. Dat is alles!! Kijk ook eens of die stapels wel zo 'slecht' zijn. Ze kunnen dus ook het begin zijn van een nieuwe orde!
Er zouden nergens stapels in mijn huis/kantoor moeten zijn.
Je kunt stapels niet uit je leven bannen en dat hoeft ook niet. Ze hebben ook een functie! Maar maak er wel 'goede' stapels van. Dat wil zeggen, functionele stapels. Stapels van dingen die bij elkaar horen, die onder een gezamenlijke naam/noemer vallen en geef ze een goede plek.
Stapels kunnen heel nuttig zijn.
Bijvoorbeeld als je met een project bezig bent en de papieren uit die stapels steeds nodig hebt. Maak stapels werkbaar door er een of ander etiket op te plakken, zodat meteen duidelijk is waar die stapel over gaat.
Stapels en stapeltjes, horen ook bij het leven.
Maar ze moeten ook weer verdwijnen als het project klaar is. Dan moet er een definitieve (opberg-)plaats komen voor de spullen/papieren uit de stapel. Dat kan een ordner zijn, een plek in een kast, een plek in een la of in een hangmap, maar het kan ook de papierbak zijn.
Waar stapels zijn is wanorde!
Eigenlijk heb ik het al gezegd: stapels kunnen ook het begin zijn van een nieuwe ordening. Je kunt ook leven tussen de stapels, als maar duidelijk is wat er in die stapels zit. Ook is het handig als stapels niet te hoog zijn, omdat je er anders moeilijk iets uit kunt halen en ze om kunnen vallen, en als ze niet in de weg staan.
Er zijn mensen die helemaal geen problemen hebben met hun stapels!
Maar, ben jij een van de velen die er wél een probleem mee hebben, omdat het je onrustig maakt, omdat je niets terug kunt vinden, of omdat je het gewoon niet fijn vindt om tussen de stapels te leven, dan moet je er iets aan doen.
Het criterium is dus of je lást hebt van je stapels en niet of er stapels zijn!
Hoe pak je stapels aan?
Eigenlijk is het heel eenvoudig: een voor een! Je breekt ze af, zoals ze ontstaan zijn: stuk voor stuk! Hier een systematische, globale aanpak van stapels.
In 10 stappen uit de stapels!
- Tijd reserveren in je agenda.
Het allereerste wat je doet is een tijd plannen waarop je aan het werk gaat. Doe dat heel specifiek: woensdagochtend van 10 tot 12. Zet het in je agenda, stel je er op in en houd je eraan! - Beslissen met welke stapel je aan het werk gaat.
Je kiest met welke stapel je dan gaat beginnen. Neem één stapel tegelijk en vergeet alle andere stapels!! Dit is een heel belangrijk principe, om niet wanhopig te worden. Een van de vele opruimvalkuilen: in je hoofd stapelen: dat betekent in je hoofd alles op een hoop gooien, alles verzamelen wat je nog moet doen. Je weet het vast al: hoe hoger een stapel is, hoe meer moeite het je kost er aan te beginnen. Dus: één stapel tegelijk. - Onderwerp van de stapel vast stellen.
Je kijkt of er een overeenkomst zit tusen de onderdelen van de stapel. Zo niet, dan maak je onderwerpen, rubrieken. - Kies sorteerhulpmiddelen.
Gebruik daarvoor bijvoorbeeld L-mapjes (bij papieren), mandjes of dozen, al naar gelang de aard van de stapel. - Etiketteer deze hulpmiddelen.
Zet op het sorteermiddel met een dikke viltstift de naam. Het handigst zijn de plakbriefjes van Post-it. - Sorteren.
Dan ga je stuk voor stuk kijken wat het is wat je in je handen houdt en je neemt er een beslissing over. Let op: ga niet van de te ordenen plek vandaan!! Maak een doos of mandje voor spullen of papieren die naar een andere ruimte moeten. Leg ook niets 'even' weg, omdat je geen beslissing wilt nemen!! Maak desnoods een bakje, mapje of doos met het etiket 'later beslissen'! - Afronden.
Is de tijd (bijna) om, dan stop je. Klaar of niet klaar!! Je rond alles af, op een manier dat je een volgende keer verder kunt. Je stapelt bijv. alle bakjes netjes op (ja, ja een góede stapel dus) of je stapelt de mapjes met papieren op alfabetische volgorde naar onderwerp op. (ook een 'goede' stapel dus!) - Vervolg plannen.
Dan kies je een nieuw tijdstip waarop je verder gaat met ordenen. Hetzij met deze stapel, als die nog niet af is, hetzij met een nieuwe stapel. - Waardering.
Als laatste, maar zeker niet als minste, stap, waardeer je wat je hebt gedaan. Oók als het naar jouw idee (te) weinig is! Alleen door jezelf te waarderen, krijg je energie om dóór te gaan met ordenen.
Wees blij met alles wat je hebt gedaan, ook al is het nog niet erg zichtbaar. Dat komt vanzelf, als je maar volhoudt. Weet je het nog?
"Elke dag een draadje, is een hemdsmouw in een jaar!"
Dan nog een laatste tip:
Hoe voorkom je nieuwe (vervelende) stapels zoveel mogelijk? Door ze niet te laten ontstaan! Hoe doe je dat? Door na gebruik zoveel mogelijk zaken
- metéén terug te leggen op de plek waar ze horen: spullen, papieren en kleren.
- door grote klussen in kleine, hapklare brokjes te verdelen en door
- niet alles tegelijk te willen wat je nog moet/wilt doen!
Veel plezier en succes met het 'ontstapelen'!
Jalada Goddijn-Koopmans
PS. Als je echt SUPERSNEL uit de stapels wilt, meld je dan aan voor het Turbo Top Opruim Traject In 3 turbodagen met mijn professionale hulp helemaal verlost van alle storende stapels!
Wil je liever zelf aan de slag, maar wel een supergoed begin maken? Kies dan voor het Ruimtewinner Starterspakket. Dan maak je samen met een ervaren professional een geweldige start van een 'stapelloos' leven. Dan leer je meteen in de praktijk hoe je het aanpakt en kun je het voortaan zelf ook. Je zult je geweldig 'opgeruimd' en ontspannen voelen. Hier kun je je direct aanmelden voor het Ruimtewinner Starterspakket!