Uit Ruimtewijzer 22
Herinneringen opruimen - Hoe doe je dat?
December is bij uitstek de maand van de nostalgie: vooruit kijken en terugblikken. Tijd om stil te staan bij je leven, hoe het nu is, hoe het was, wat je nog graag zou willen en vooral ook wat en wie je mist.
De maand van de herinneringen.
Een speciale dag
Voor mij is deze maand ook extra een herinneringsmaand, omdat mijn man ooit op de 17e december is overleden. Ik heb hier een prachtig bos rode rozen staan, die ik van mijn kinderen heb gekregen, toen we op die 17e samen uit eten zijn gegaan. Dat doen we elk jaar om de herinnering aan deze bijzondere man te eren. Ik heb er een foto van gemaakt, omdat ze zo prachtig zijn: ter herinnering! Want bloemen kun je (gelukkig maar!) niet bewaren.
Bij iedereen
Bij alle mensen waar ik kom om ze te begeleiden bij het opruimen, kom ik ze ook tegen: herinneringen! Oude foto's, brieven, soms onooglijke voorwerpen waar een dierbare herinnering aan vast zit, oude papieren, kledingstukken, briefjes met een lieve krabbel erop, een sieraad, noem het maar op.
Alles vertelt een verhaal
Omdat ik bij alles wat ik tegen kom (waarvan de betekenis niet meteen duidelijk is) vraag wat het is en of het bewaard moet worden, krijg ik veel interessante verhalen te horen. Dat onooglijke gipsfiguurtje is nog gemaakt door mijn moeder, toen ze haar handen eigenlijk al niet meer kon gebruiken. Die jurk, waar ik nu niet meer in pas, heb ik gedragen toen ik na veel inspanning en innerlijke strijd eindelijk mijn diploma kreeg uitgereikt. Die brief is het enige wat ik nog heb van mijn vader, die al overleden was voor ik geboren ben. Een plukje haar van toen ik 3 was...
Sentimenteel gedoe?
Om te beginnen wil ik zeggen dat herinneringen waardevol zijn. Soms schamen mensen zich er voor dat ze iets willen bewaren uit nostalgie. “Dat sentimentele gedoe”, zeggen ze dan. Dat is absoluut niet nodig. Herinneringen maken een belangrijk deel uit van ieders leven. Ze moeten alleen niet gaan overheersen, zodat er geen ruimte meer is voor nieuwe dingen. Daarom kun je het beste ook in herinneringen af te toe opruiming houden.
Hoe krijg je ruimte?
Maar wat dóe je met al die herinneringen als je aan het opruimen bent en meer ruimte wilt krijgen? Gewoon maar weggooien? Voor veel mensen is opruimen en weggooien hetzelfde. Misschien kreeg je het al benauwd bij de titel van deze Ruimtewijzer: opruimen van herinneringen, omdat je meteen dacht: Oh help, die zou ik eigenlijk weg moeten gooien.
Is opruimen weggooien?
Wees gerust! Ik roep altijd: opruimen en weggooien is echt níet hetzelfde! Opruimen bestaat (o.a.) uit weggooien én bewaren!! Het hoort er allebei bij. Goed opruimen is een balans vinden tussen wat je bewaart en wat je weggooit. Zoals je mensen hebt die teveel bewaren, heb je ook mensen die teveel weggooien.
Pas op! Niet wegdoen!
Soms moet ik mensen ook behoeden voor ondoordacht weggooien. Ik heb een cursiste gehad die haar trouwfoto's weg wilde gooien, omdat ze zo boos was op haar ex. Omdat ze ook kinderen had, heb ik haar geadviseerd dat niet te doen, maar ze in een donker hoekje ergens ver weg neer te zetten. Zeker als haar kinderen ouder worden, zullen ze die foto's van hun ouders graag willen zien en zijn jouw emoties (hopelijk) ook voldoende bekoeld.
Doe toch weg!
Dat wil niet zeggen dat het soms niet heel goed kan zijn om zaken die nare herinneringen oproepen gewoon je huis uit te doen. Dat vaasje van tante Annie, die altijd zulke nare onderhuidse opmerkingen maakte, kun je beter wegdoen, dan dat je daar iedere keer weer aan herinnerd wordt! Dus: hop, naar de kringloopwinkel ermee! Voor een vreemde is dat gewoon weer een leuk vaasje! Komt tante Annie langs, dan is dat vaasje (hoe vervelend nou!) gevallen, als je niet eerlijk durft te zeggen dat je het hebt weggegeven.
Hoe pak je het aan?
Om te beginnen is het al belangrijk onderscheid te maken tussen dat wat je bewaart, omdat je het gebruikt en herinneringen. Dit is voor veel mensen al een eye-opener. Dat geldt ook voor papieren. Vaak vind ik tussen de administratieve papieren veel wat uit praktisch oogpunt door de tijd nutteloos is geworden en dus gewoon weg kan. Dat mensen het dan toch niet weg willen doen, heeft te maken met de herinneringswaarde.
Verouderde papieren
Heb je er de ruimte voor, dan kun je gerust die oude salarisstroken bewaren, maar... doe dat op een andere plek en niet tussen je huidige administratie! Maak een map met daarop bijvoorbeeld “Oude papieren”. Gebruik scheidingsstroken met daarop het onderwerp (zoals 'Werk bij Philips') om alles te ordenen en terug te kunnen vinden. Zet die map op een plek waar je iets meer moeite moet doen om erbij te kunnen, omdat je deze map meestal toch maar zelden in zult kijken. Bewaar je goed bereikbare plekken voor actuele zaken, die je wel vaak nodig hebt.
Herinneringsvoorwerpen
Wat voorwerpen betreft, zou je die eerst eens kunnen verzamelen om te zien wat je zoal hebt. Dan krijg je overzicht. Doe ze bij elkaar in een (verhuis-)doos. Vervolgens kun je dan beslissen wat je daarvan echt wilt bewaren. Daarbij speelt de beschikbare ruimte natuurlijk een grote rol.
Museum of huis?
Je kent ze vast wel, huizen die helemaal vol staan met herinneringsdingen. Huizen die meer op een museum lijken, dan op een woonhuis. Huizen die heel rommelig ogen en je onrustig maken, doordat er overal van alles staat, ligt en hangt. Waar de dingen niet goed meer tot hun recht komen door de enorme veelheid. Misschien ziet jouw huis er ook wel zo uit.
Maar hoe dan?
Wil je het anders, zonder rigoureus van alles maar weg te gooien? Maak dan een selectie uit al deze voorwerpen die je een mooie plek geeft en bewaar de rest in deze herinneringendoos. Op gezette tijden wissel je alles om. Je zult merken dat dit je ook een heel ander gevoel geeft: je gaat weer zíen wat je hebt neergezet, want na verloop van tijd merk je dingen echt niet meer op als ze ergens al heel lang staan.
Echt ruimte creëren?
Wil je het teveel écht indammen, dan kun je heel goed foto's maken van bepaalde zaken en ze daarna wegdoen, zoals ik gedaan heb met die mooie rozen, die straks onherroepelijk weg zullen moeten.
Waar weggooien?
Wegdoen betekent wat mij betreft zeker niet de vuilnisbak, maar kan zijn de Kringloopwinkel, op Marktplaats aanbieden, of weggeven aan iemand anders. Alleen als het stuk is en niet (meer) bruikbaar, is de vuilnisbak een goede optie.
Andere herinneringen
Dan heb je ook nog de herinneringen in je hoofd. Daar gaat deze Ruimtewijzer niet over. Misschien ga ik wel een e-book schrijven over het opruimen van herinneringen, want er valt nog zoveel meer over te vertellen dan waar ik hier ruimte voor heb. Ook voor mij is beperking (grenzen stellen aan de veelheid) nodig!
Oproep!
Heel graag hoor ik van jou hoe jij omgaat met herinneringen in je huis en je hoofd. Heb je er problemen mee? Heb je handige oplossingen gevonden? Heb je nog vragen over het opruimen van herinneringen? Heb je een leuk verhaal bij een bepaald herinneringsvoorwerp? Een leuke foto erbij? Ken je een mooi gedicht over herinneringen?
Laat het me weten! Zet je reactie hieronder. Ik stel dat erg op prijs en ga dat misschien wel gebruiken in mijn e-book (alleen als je dat goed vindt natuurlijk!)
Hulp nodig?
Als het je zelf niet lukt om je herinneringen (of andere zaken)te ordenen, wat heel begrijpelijk is, zeker met herinneringen, kan ik je helpen met het ter plekke maken van een plan van aanpak, of met e-mail of telefonische coaching. Meer info? Klik op de link, of stuur me een mail.
Geniet van je herinneringen deze maand en kijk of je er wat ruimte in kunt aanbrengen!
Jalada Goddijn-Koopmans
...Alleen waar Ruimte is, kunnen nieuwe dingen (ont-)staan...