Uit Ruimtewijzer 21
Pas op! De GEVAREN van Opruimen!
Op heel veel plaatsen kun je lezen wat de voordelen zijn van opruimen en waarom je het vooral moet doen. Wat je nooit leest (ik heb dat tenminste nog noooit ergens gezien) zijn de gevaren van opruimen. Want, zoals Cruijff al zei:
"Elk voordeel heb zijn nadeel!"
En zo is het ook met opruimen. Ook opruimen heeft zijn nadelen en je moet goed nadenken of je die wel wilt, vóór je aan opruimen begint.
Wat zijn dan die nadelen, die gevaren?
Ik noem er negen, maar er zullen er misschien wel meer zijn. Voor aanvullingen houd ik me aanbevolen!
- Als alles opgeruimd is, zal ik gelukkig zijn!
Dat is een algemeen geldende gedachte bij heel veel sloddervossen. Helaas is dit een ernstige misvatting. Opruimen maakt namelijk helemaal niet gelukkig! Als dat zo was, zou je meteen kunnen zien wie in een opgeruimd huis woont aan de stralende verschijning van die persoon. Nou ik zie ze niet. Jij wel?
Opgeruimde mensen zijn niet gelukkiger dan niet opgeruimde mensen. Ze zijn meestal wel efficiënter, hoeven minder lang te zoeken en zo zijn er nog een aantal voordelen op te noemen.
Hoe zit dat dan? Heel eenvoudig:
geluk zit niet in de omstandigheden, maar in jezelf! Eigenlijk kun je stellen dat alle "als...., dan..."- redeneringen wat betreft geluk niet kloppen. Je kunt ook niet gelukkig wórden.
Je kunt alleen gelukkig ZIJN! Je bent pas gelukkig als je volkomen tevreden bent met hoe je situatie is. Je kunt volkomen gelukkig zijn, temidden van de grootste rotzooi! Je kunt volkomen, diep ongelukkig zijn, in een perfect georganiseerd huis. Om maar even twee uitersten te noemen.
JIJ bent de bepalende factor, niet de omstandigheden. Vandaar dat ik in verband met opruimen altijd zoveel nadruk leg op houding, op hoe je omgaat met je spullen én vooral met jezelf.
Zo lang je in de rommel zit, kun je jezelf zoet houden met de gedachte dat je pas gelukkig kunt zijn als alles is opgeruimd. Een erg gevaarlijke gedachte, want daardoor stel je gelukkig zijn uit en voor je het weet, kan het te laat zijn. Moet je uitstappen uit de trein die leven heet!
- Als je op gaat ruimen heb je geen excuus meer voor allerlei zaken waar je nu niet aan toe komt, maar waarvan je wel kunt denken dat je ze zou willen doen en dat ze je dan heel gelukkig zouden maken. Zoals een klant van mij die er nog steeds van droomt een boek te schrijven, als.... zijn rommel is opgeruimd! Door de rommel hoeft hij niet aan schrijven te beginnen en kan hij ook niet falen. Hij kan de droom in stand houden dat hij een groot schrijver is, maar ja, die rommel....
- Als alles is opgeruimd, ontstaat er een enorme leegte. Vooral als je lang in veel rommel hebt geleefd, en de rommel en het verplaatsen van stapels je leven heeft gevuld, word je opeens geconfronteerd met een enorme leegte: wat doe je met de tijd die je anders aan 'opruimen' besteedde? Nu zul je zelf invulling moeten geven aan die leegte. De klant uit het vorige voorbeeld, zal nu moeten gaan schrijven en ja, dan is het maar de vraag of dit de gedroomde resultaten geeft!
- Opgeruimd zijn, kan je een heel onveilig gevoel geven, zo'n lege ruimte om je heen. Een volgestapeld huis geeft ook een veilig gevoel. Bijna zoiets als een stevige vestingmuur. Je kunt het ook vergelijken met de manier waarop sommige mensen zich tegen de boze buitenwereld wapenen door hun vetlaag, om zich veilig te voelen, ter bescherming van hun kwetsbaarheid.
- Je wordt geconfronteerd met je verleden als je gaat opruimen. Alles wat je bewaard hebt, komt uit je verleden en dat roept vanalles op. Niet alleen leuke dingen, maar ook pijnlijke en boosmakende zaken waar je niet altijd op zit te wachten. Die rechtszaak waarbij je zo oneerlijk behandeld bent, je lievelingspop die je broertje toen zo heeft toegetakeld dat je hartje bijna brak...
- Je moet kiezen tussen wat je bewaart en wat je weg doet als je gaat opruimen. Kiezen is verliezen. Dat kán ook een opluchting zijn, maar het is vaak ook erg moeilijk. Denk maar aan de angst om een verkeerde keuze te maken, om spijt te krijgen, aan het boos worden op jezelf omdat je niet kunt kiezen!
- Opruimen is ook loslaten. Laten gaan van stukken van je verleden. Beseffen dat het voorbij is en niet meer terug komt. Loslaten van de jongere jij, van het kind dat je was, van alle andere rollen die je hebt gespeeld in je leven en van de daarbij behorende spullen. Kinderspeelgoed nu toch eindelijk maar wegdoen, omdat je weet dat er geen kinderen zullen komen en ook geen kleinkinderen. Het loslaten van al die verlangens....
- Als alles is opgeruimd, ben je nog steeds niet klaar. Je moet namelijk blíjven opruimen. Als je het laat sloffen, zit je zo weer in de troep. Dus zul je elke dag weer tijd moeten nemen om je systeem, je opgeruimde huis bij te houden. Je bent nooit voorgoed klaar!
- In een opgeruimd huis wordt sneller ingebroken! Dieven blijken sneller een opgeruimd huis uit te kiezen, omdat dat vaak de indruk geeft dat er niemand thuis is! Ligt overal troep, dan lijkt het meer op een bewoond huis en nemen ze liever een ander huis!
Dit verzin ik niet, maar heb ik ooit in de krant gelezen! Dus een goede vakantietip: laat je huis (een beetje) rommelig achter. Dat weert dieven!
- Conclusie: denk goed na of je wel wilt opruimen! Wil je het toch wel? Houd dan vooral je doel in de gaten, want:
opruimen is geen doel, maar een middel om je doel te bereiken! Als je weet wat je wilt, is opruimen een stuk makkelijker, zeker met je doel voor ogen!
Jalada Goddijn-Koopmans
...Alleen waar Ruimte is, kunnen nieuwe dingen (ont-)staan...