Uit Ruimtewijzer 20
De tweede opruimvalkuil van Ans
In Ruimtewijzer 17 had ik geschreven over Ans, die vol goede moed op haar vrije ochtend wil gaan opruimen. Helaas pakt het anders uit en Ans is, ondanks haar goede intenties, weinig tot niets verder gekomen.
Wat waren haar valkuilen?
- Niet plannen waar je mee bezig gaat
- Van lokatie wisselen
- Je af laten leiden door wat je tegen komt
- Gaan lezen in wat je tegenkomt
- Je eigen alarmsignalen negeren
- Externe bronnen vóór laten gaan
- Iets anders gaan doen dan je van plan was
- Jezelf de put in praten door te 'stapelen'
- Gedachteloos spullen verplaatsen
- Jezelf met anderen vergelijken
- Jezelf diskwalificeren
- Jezelf 'troosten' door (bijv.) te gaan eten
- De tijd uit het oog verliezen
- De schuld geven aan externe zaken
- Je schuldig (blijven) voelen
De eerste valkuil heb ik in de vorige Ruimtewijzer, nummer 19, besproken. Nu is valkuil 2 aan de beurt:
In de slaapkamer of in de kelder.....?
Nadat Ans in de woonkamer een stapel handdoeken heeft opgepakt, loopt ze ermee naar de badkamer. Daar kan ze de handdoeken niet kwijt en daarom loopt ze ermee naar de slaapkamer. Daar lijkt niets mis mee. Toch is dat een valkuil. Het is namelijk heel belangrijk van tevoren de lokatie te kiezen wáár je gaat opruimen en daar dan ook te blijven. Wil je de slaapkamer opruimen? De badkamer? Of misschien de kelder?
Wat je ook kiest, dáár blijf je!
Waarom is dat nodig? Dat is nodig omdat je anders geen resultaat krijgt. Denk weer aan de waterput uit de vorige Ruimtewijzer. Als je steeds op een nieuwe plek een paar scheppen doet, kom je nooit bij water. Ans heeft dat niet gedaan en loopt nu van hot naar her.
Hoe pak je het dan aan?
Stel dat Ans de woonkamer had gekozen. Wat moest ze dan met die handdoeken? Die moesten toch écht naar boven! De oplossing hiervoor is een doos te gebruiken met daarop een geel plakbriefje, waarop met dikke viltstift letters ELDERS staat. Alles wat Ans in de woonkamer tegen komt, gaat in die doos en verder blijft ze bezig in de woonkamer.
Zigzag organizen
Wordt het ook wel genoemd, wat Ans doet. Ik denk dat je het wel kent. Je loopt van vertrek naar vertrek, doet overal even iets en na een paar uur zie je nergens resultaat. Vaak moet je jezelf dwingen om in het gekozen vertrek te blijven waar je je had voorgenomen te gaan opruimen, om daar niet weg te gaan.
Grote ruimte?
Heb je een erg groot vertrek gekozen om op te ruimen? Dan kun je het beste een deel van die ruimte kiezen om aan het werk te gaan. Ook dan neem je een (lege) doos voor alles wat niet in dat deel hoort.
Tijd kiezen
Naast het kiezen van een plek waar je gaat opruimen, is ook het vaststellen van een tijd belangrijk, zoals besproken in de vorige Ruimtewijzer bij het belang van plannen. Ik bedoel daarmee, dat je ook een afgebakende tijdsperiode vast stelt wanneer je op die plek gaat opruimen. Tijdgericht opruimen noem ik dat.
Tijd of Taak?
Vaak kiezen mensen wel vaag een tijd (woensdagochtend bijvoorbeeld), maar richten ze zich voornamelijk op de taak:
de slaapkamer opruimen.
Taakgericht opruimen
Wat is daar mis mee? Van een taak weet je meestal niet hoe lang het gaat duren en het gevolg kan zijn, dat je die woensdagochtend die slaapkamer helemaal niet af krijgt. Het gevolg is een zeer onvoldaan gevoel en je neiging om dóór te gaan, omdat je het toch af wilt krijgen.
Het móet af!
Als dat lukt, ben je misschien tevreden, maar ook bek af, omdat je ver over je (tijds-)grenzen gegaan bent. Gevolg: een enorme tegenzin om een volgende keer wéér op te gaan ruimen. Door tijdgericht werken voorkom je dat. Je spreekt met jezelf af dat je van 9.00 tot 12.00 gaat opruimen in je slaapkamer, maar je verbindt er gaan taak aan. Je laat open wat je af krijgt!
Tevreden!
Als het dan 12 uur is, zul je tevreden zijn, want je hebt je aan de afspraak met jezelf gehouden en dat geeft altijd een voldaan gevoel. Is het niet af, dan maak je een nieuwe afspraak en zo ga je door tot de slaapkamer wel klaar is.
Kleine stapjes!
Je kunt ook besluiten elke dag maar een half uur gaan opruimen. Dan komt het ook klaar, al duurt het iets langer. Weet je nog: elke dag een draadje......
Ideale afspraken
Je voelt je tevreden als je de afspraak met jezelf hebt kunnen nakomen. Maak daarom afspraken die je ook kúnt nakomen. Beter 10 kleine afspraken die je kunt nakomen dan een grote die je niet kunt waar maken.
Het gaat zo lekker....
Stop óók echt, als de tijd om is, zelfs al gaat het heel erg lekker! Of nee, stop even vóór de tijd om is, om alles netjes af te kunnen ronden, zodat je er de volgende keer weer mee verder kunt en zonder dat alles op zijn kop staat.
Afronden
Die tijd gebruik je onder andere om de doos "Elders" leeg te maken in de andere vertrekken. Dit is belangrijk om direct te doen en moet je dan ook echt doen, anders heb je weer een nieuwe rommeldoos gecreëerd! Nu weet je nog waar je de spullen wilde hebben.
Naar de andere ruimtes
Daar ga je dan beslist niet opruimen, maar je legt het voorwerp daar gewoon neer. Wel op zijn plek (als het die heeft), maar anders gewoon ergens tijdelijk. Dat komt dan wel aan de beurt als je een volgende keer daar gaat opruimen!
Succes verzekerd!
Als je deze principes toepast, zul je zien hoeveel meer resultaat je boekt met ruimte maken!
Ik wens je veel succes en plezier met deze werkwijze en vind het nog steeds erg leuk je ervaringen (of problemen) met deze werkwijze te horen.
Stuur je me een mailtje? Ook als je nog vragen hebt!
Jalada Goddijn-Koopmans
Volgende keer:
Valkuil 3 "Je af laten leiden" en misschien ook valkuil 4.
PS. Heb je nog gratis advies nodig over je opruimfocus?
Maak gebruik van het opruimorakel! Mail mij een getal en ik stuur je het bij behorende woord uit mijn
In de vorige Ruimtewijzer schreef ik: "Ik zou het erg leuk vinden als jij een praktijkvoorbeeld zou geven van jouw ervaring met een van deze valkuilen. Ook als je nog een andere valkuil kent, hoor ik dat graag.
Ik denk dat iedereen daar zeker iets aan kan hebben!"
Hier een reactie die ik uit België kreeg:
"Mijn felicitaties met je nieuwe Ruimtewijzer! Ik vond hem heel leuk en herkenbaar. Ik geniet er wel van. Echt waar als ik je mail krijg heb ik onmiddellijk een glimlach en voorpret!"
Herkenning
"De vorige keer las ik je stukje over Ans.
Heel herkenbaar voor mij enige tijd geleden! Het kon op mij geschreven zijn. Al was ik niet zó erg moet ik wel zeggen."
Bedenking
"Ik las nu aandachtig je tips en ik kon me er wel in vinden.
MAAR....ik had de bedenking wat opruimen betreft voor Ans. Ligt de prioriteit niet verkeerd? In zulk een chaotisch gezin moet je niet eerst de dagelijkse dingen aanpakken? De was in het juiste ritme steken, de koelkast en de levensmiddelenkast?
Ik spreek uit ervaring! Het is heel leuk om een stuk opgeruimd te hebben, MAAR het is toch niet te bedoeling om nieuwe achterstanden te veroorzaken in het dagelijkse leven?"
Marijke
Mijn antwoord:
"Uiteraard is het de bedoeling dat je je dagelijkse zaken eerst aanpakt, maar daarnaast kun je af en toe tijd inplannen om 'achterstallig opruimwerk' aan te pakken. Daarvoor is plannen ook bedoeld. Je kijkt wanneer je, naast je dagelijkse activiteiten, tijd vrij kunt maken hiervoor. Die tijd besteed je dan ook daaraan en niet aan de dagelijkse dingen."
Verslag eigen huishouding
Naast deze reactie stuurde Marijke ook een heel verslag mee over hoe ze het zelf had aangepakt, met daarin ook tips die leuk voor anderen zijn om te lezen. Dat verslag zet ik binnenkort op mijn weblog, omdat het te lang is voor de Ruimtewijzer. Als je je op mijn weblog hebt geabonneerd, krijg je vanzelf een berichtje als het erop staat.
Jalada Goddijn-Koopmans
...Alleen waar Ruimte is, kunnen nieuwe dingen (ont-)staan...