Uit Ruimtewijzer 11
Kiezen is moeilijk...
Voor veel mensen is kiezen het moeilijkste wat er is. Ze stellen beslissingen alsmaar uit en blijven piekeren. Ze blijven eindeloos twijfelen, soms ook nog nádat ze gekozen hebben.
Losse endjes
Alle zaken waar je geen beslissing over neemt, ook wel ‘losse endjes’ genoemd, blijven in je hoofd zitten en om aandacht vragen. Dingen willen afgemaakt worden, of beëindigd, wat ook een soort afmaken is. Daarom is het van belang beslissingen niet te lang uit te stellen.
Snel beslissen
Heb je nog niet alle informatie om te kunnen beslissen, dan kun je deze open vraag ook tijdelijk afsluiten door de beslissing te nemen dat je "dan en dan" (datum waarop je de informatie wél hebt) er opnieuw over zult gaan denken. Dan is het ook afgesloten en ‘van je ziel af’.
Oefenen in dagelijks leven
Dit, snel beslissen in plaats van het wegschuiven, kun je goed oefenen met minder belangrijke zaken, zoals beslissen wat je zult eten, thuis of in een restaurant.
Innerlijke rechtbank
Een van de grootste oorzaken van het alsmaar uitstellen van een beslissing is de innerlijke dwang die veel mensen voelen om de juiste beslissing te nemen, zelfs in onbelangrijke zaken. Het gevoel bij elke beslissing voor de (innerlijke) rechtbank gezet te worden en te moeten verantwoorden wat je hebt gekozen en waarom.
Fouten zijn verkeerd!
Meestal heeft deze beslisangst, zoals veel andere onlogische zaken, te maken met ervaringen uit je jeugd. Als je een ‘foute’ beslissing nam, kreeg je op je kop. Veel mensen zijn toen gaan denken dat ze alleen ‘lief gevonden worden’, als ze geen fouten maken en nu, als volwassene, zijn ze nog steeds als de dood om fouten te maken.
Fouten zijn NIET verkeerd!
Het gekke is, dat heel succesvolle mensen allemaal wijzen op het belang van fouten. Fouten zijn de beste leermeesters als je ze tenminste gebruikt om van te leren en niet als zweepjes om jezelf mee om de oren te slaan!
Van fouten kun je leren
Ik citeer de oprichter van IBM, A.Watson, die zei toen men hem vroeg wat iemand in zijn bedrijf moest doen om promotie te maken: “Hij dient slechts het aantal fouten verdubbelen”. Hij wist dat wie niet bang is om fouten te maken, meer zal presteren, dan degene die uit angst voor fouten geen actie onderneemt.
Wie geen fouten maakt, is lui
Bij een klant zag ik hierover een leuke Duitse spreuk aan de muur hangen:
"Wer wenig arbeitet, macht wenig Fehler (wie weinig werkt, maakt weinig fouten)
Wer viel arbeitet, macht viele Fehler, (wie veel werkt, maakt veel fouten)
Wer keine Fehler macht, ist ein fauler Hund! (wie geen fouten maakt is een luiaard!)
Wat is eigenlijk fout?
De vraag is ook, wat is eigenlijk fout? Heel veel fouten blijken later vermomde zegeningen te zijn geweest. Hoeveel mensen zijn er niet juist beter geworden door hun scheiding, terwijl scheiden toch nog steeds als ‘fout’ geldt.
Goed kan ook fout zijn..
Ook goede dingen kunnen later wel eens minder goed blijken te zijn dan ze eerst leken. Je hebt de trein net gehaald! Goed zeg! Totdat die trein een ongeluk krijgt….. zoals iedereen ook wel het omgekeerde kent: je mist je vliegtuig en slaat jezelf om de oren voor je stommiteit, tot blijkt dat het vliegtuig is neergestort.
Je kunt niet in de toekomst kijken!
Dat geldt ook voor minder spectaculaire situaties: je weet niet wat ‘goed’ is of fout, omdat je niet in de toekomst kunt kijken. Je kunt niet alle factoren overzien die meespelen in het leven. Ook weet je niet (kun je niet weten) wat het alternatief zou zijn geweest als je het andere had gekozen.
Beslis vanuit goede intentie
Wat je wel kunt, en wat ook je verantwoordelijkheid is, is zorgen dat je de dingen die je doet en beslist, vanuit de juiste intentie doet. Als je je vanuit je innerlijke wijsheid, vanuit liefde richt op het juiste resultaat, het juiste handelen, dan heb je de grootste kans dat het ook resultaat ‘goed’ is. Meer kun je ook niet doen denk ik.
Kiezen, het moeilijkste dat er is….?
Wel nee, je kiest de hele dag door. Alles wat je doet is een keuze. Als je naar het toilet gaat, kies je er voor om niet iets anders te doen, zoals blijven zitten. Als je naar boven loopt, heb je gekozen om niet beneden te blijven. Nu ik zit te typen, kies ik ervoor om nu niet mijn afwas te doen en ga zo maar door.
Niet kiezen bestaat niet
Ook niet kiezen, is dus een keuze. Je kiest er dan voor niet zelf een beslissing te nemen, maar het aan de tijd of de omstandigheden over te laten. Die beslissen dan voor jou, omdat je dan te laat bent om zelf nog een andere keuze te maken. “Ik heb geen keus”, is dus eigenlijk een leugen. Je hebt altijd een keus, maar als dit gezegd wordt, zijn de mogelijkheden die je kunt kiezen meestal beide ongewenst.
Twijfel
Bij kiezen hoort ook twijfelen. Soms weet je meteen wat je wilt, soms twijfel je een beetje, of soms blijf je eindeloos twijfelen en voor- en nadelen afwegen. Het gezegde: “Bij twijfel niet inhalen” is wel een goede leidraad. De Engelsen zeggen: “ In doubt? Don’t!”
"Maar als..."
In veel gevallen heeft je gevoel al besloten dat iets geen goed idee is om te doen in jouw situatie, maar blijf je nog twijfelen met je denken.
Dat zijn de ‘maren’:
"Maar als het nou wel heel leuk is…"
"Maar als die kans nooit weer komt…"
Twijfel als gids
Met je denken probeer je het dan toch nog door te drukken. Waardeer ook je twijfel. Het kan je gids zijn. Een waarschuwing dat er iets niet klopt. Onderzoek waar die twijfel vandaan komt, zodat je weet of je je er door wilt laten leiden.
Alles wat je écht wilt, is meestal niet aan twijfel onderhevig. Dan wéét je het gewoon. Piekeren niet aan de orde!
Boekje over omgaan met je gedachten
In dit verband wil ik ook even de aandacht vestigen op een interessant boekje over anders omgaan met je gedachten. Het is geschreven door Herman Beuker en heet: “Gedachtemanagement, grensverleggend denken”
(ISBNummer: 90-244-1724-4)
Bewust denken
Hierin kun je lezen hoe ons denken ons leven bepaalt en op welke manier we door ons bewust te worden van wat we denken, anders kunnen leren denken en op die manier ons leven in positieve zin kunnen beïnvloeden.
Fantasiegedachten
Herman Beuker zegt over die ‘ja maar, als…-gedachten’ dat het eigenlijk niet herkende fantasiegedachten zijn, die wij aanzien voor de werkelijkheid. Alles wat zich in de toekomst afspeelt, kunnen we niet echt weten. We kunnen er wel over fantaseren of verwachtingen maken, maar het is belangrijk die niet voor de werkelijkheid aan te zien.
Jezelf beperken
Helaas doen we dat wel vaak en daardoor kunnen we onszelf flink beperken. ‘Als…dan-gedachten’ kunnen ons op die manier ervan weerhouden een stap in het onbekende te zetten.
Bewustwording
De enige uitweg is ook hier weer bewustwording. Zo gauw je je realiseert dat het een fantasiegedachte is en dat er nog heel veel andere ‘als-mogelijkheden’ zijn, krijg je weer ruimte in je hoofd. Zo staat er nog veel meer lezenswaardigs in.
Een ander leuk boekje
Nog een leuk, wijs en praktisch boekje in dit verband is “De wetten van de winnaars” van Bodo Schäfer. Ondertitel is :”Strategieën voor ondernemers”, maar wat er in staat, geldt voor iedereen, ondernemer of niet.
Leuk, Wijs en Praktisch
Het leuke van het boekje is dat elk hoofdstuk met een verhaaltje begint, wat op een boeiende manier het idee verbeeldt, dat Bodo duidelijk wil maken. Het wijze zit erin dat hij allerlei universele principes heeft begrepen en op een eenvoudige, heldere manier uitlegt. Het praktische zit in het feit dat hij aan het eind van elk hoofdstuk aanwijzingen geeft hoe je het meteen kunt toepassen.
Beslissingen nemen
Direct het eerste hoofdstuk gaat over beslissingen nemen. Aan bod komen de angst voor verandering, vasthouden aan het verleden, de redenen waarom beslissen soms moeilijk is (angst voor fouten en het idee dat keuzes makkelijk en pijnloos zouden moeten zijn). Hier heb ik ook een Ruimtewijzer over geschreven: "Beslissen? Dat vind ik zóóó moeilijk!"
Train je beslissingsspier
Schäfer heeft het ook over de beslissingsspier: door jezelf aan te leren snel te beslissen, train je de beslissingsspier. Een ‘foute’ beslissing is beter dan geen beslissing. Hulp bij beslissen is het weten wat je wilt en wat je normen zijn. Het is een handzaam boekje, makkelijk leesbaar en erg de moeite waard als je er ook iets mee doet. (ISBNummer is 90-215-8636-3)
De Slegte
Ik weet niet of het nog nieuw verkrijgbaar is, maar anders heb je bij De Slegte een goede kans het tegen te komen bij de tweedehands boeken. De Slegte heeft trouwens ook een boekenzoekdienst! Kijk maar eens op www.deslegte.com.
Loslaten
Bij kiezen hoort ook loslaten. Door het ene te kiezen, moet je het andere loslaten. Kies je voor op de fiets gaan, dan moet je de mogelijkheid om met de auto te gaan loslaten. Je kunt niet alles hebben, althans niet tegelijkertijd. Ook hier heb ik een Ruimtewijzer over geschreven: "Van Oud naar Nieuw - over loslaten"
Verantwoordelijkheid
Bij kiezen hoort ook verantwoordelijkheid. Door wat je kiest of niet kiest, ben je als volwassene verantwoordelijk voor de gevolgen van je keuze en dat roept vaak angst (en leugens!) op.
Opruimen is ook kiezen
Ook bij opruimen heb je voortdurend te maken met kiezen. Veel mensen geven aan dat ze in het opruimproces blijven steken doordat ze moeite hebben met kiezen. Elk voorwerp, elk papier roept een keuze op en vraagt om een beslissing en alles wat ik hierboven heb beschreven komt dan langs: twijfel, moeite om los te laten en de angst een foute beslissing te nemen (als ik het wegdoe, heb ik het morgen misschien nodig en krijg ik spijt).
Fantasie!
Volgens Herman Beuker is dit dus een fantasiegedachte en geen realiteit! Bij fantasiegedachten zijn er altijd nog heel veel andere mogelijkheden, zoals: als ik dit wegdoe, krijg ik ruimte; als ik dit weg doe, zal ik mij opgelucht voelen; als ik dit wegdoe, ben ik het morgen vergeten en de vele andere mogelijkheden die je nu niet kunt bedenken.
Twee magische vragen
Ken je de twee vragen al die ik meestal adviseer om te stellen als je twijfelt over bewaren of wegdoen:
- Gebruik ik dit nog?
- Wordt ik hier blij van?
Bij twee keer nee: weg ermee!
Geef jezelf ook explicie toestemming een foute beslissing te mogen nemen.
Wie wat bewaart....heeft er meestal niets aan
Heel veel dingen kun je gewoon opnieuw kopen als je ze nog nodig zou hebben. Heel veel dingen die je bewaart, blijken voor de toekomst niet geschikt. Het plankje dat je bewaart, is meestal net niet de juiste maat als je het nodig hebt. De schroeven idem dito.
Schroeven
Bovendien is het met schroeven vaak meer werk om zo’n hele pot met schroeven door te spitten voor de juiste schroef, dan even naar de doe-het-zelfwinkel op de hoek te gaan en een nieuwe te kopen. Heb je alles netjes gesorteerd, dan kan het zeker handig zijn, mits je regelmatig klust.
Pijn
Bovendien mág wegdoen ook even pijn doen, zoals soms pijn nodig is om een groter goed te realiseren. (het pijnlijke spalken van een gebroken arm bijvoorbeeld).
Wat is je doel?
Wat je bij opruimkeuzes ook goed voor ogen moet houden, is je opruimdoel. Waarom wil je eigenlijk opruimen? Opruimen is geen doel op zich, al denken veel mensen van wel. Opruimen is een middel om iets te bereiken. Meestal is dat ruimte en overzicht. Maar waaróm wil je meer ruimte? Dáár gaat het om. Als je je doel helder hebt, gaat het opruimen veel makkelijker.
Je eígen doel!
Het is ook belangrijk je eigen doel te kiezen. Als je gaat opruimen omdat je schoonmoeder of de buurvrouw het zo’n troep vindt, is dat geen eigen doel en zul je het, waarschijnlijk onbewust, gaan saboteren. Wil je het echt zelf (ook) dan helpt je dat wel.
Door bijvoorbeeld te visualiseren hoe je slaapkamer eruit zal zien als alle spullen die er niet horen weg zijn, kun je zeer gemotiveerd raken om aan de slag te gaan.
Voorbeeld: babykamer
Een simpel voorbeeld is als er een baby op komst is. Die gedachte is voor de meeste ouders een prima motivator om dat rommelkamertje nu eens echt aan te pakken. Het beeld van een mooi ingerichte babykamer samen met het verlangen je nieuwe kindje een mooie, schone en ruime plek in je leven te geven, zal je zeker helpen je tegenzin en moeite met opruimen te overwinnen.
Maak realistische keuzes!
Bij opruimen kan het je ook goed helpen om realistische, dus haalbare keuzes te maken. Je kunt wel beslissen dat je over een maand je hele huis opgeruimd wilt hebben, maar is dat realistisch? Is het in één maand rommelig geworden, of is dat een kwestie van jaren geweest?
Elk succesje...
Door realistische beslissingen te nemen, maak je de kans van slagen groter en elk succesje motiveert je om verder te gaan, terwijl elk falen je moedeloos en ontevreden maakt. Zet je zelf op voor succesjes.
Kleine stukjes
Neem kleine stapjes die je bij kunt benen. Gebruik ook kleine stukjes tijd om aan je opruimdoel te werken. Daar kun je bewust voor kiezen. Ook kun je er bewust voor kiezen jezelf niet meer op de kop te geven als iets niet gelukt is, omdat dat contraproductief is. Met mildheid en begrip bereik je veel meer.
Behandel jezelf met liefde!
Liefde is de brandstof voor het leven. Hoe meer liefde, hoe intenser het leven. Als je jezelf liefde onthoudt, ga je vertragen en helemaal zonder liefde ga je dood! Er is niemand die beter gaat presteren als je hem liefde en aandacht ontzegt, dus wees verstandig en behandel jezelf met liefde.
Fouten bestaan niet
Voor alles is een reden. Hoe meer begrip je voor jezelf hebt, hoe fijner je je voelt en hoe meer energie je hebt. Ik zeg niet dat het makkelijk is……,maar je kunt de keuze maken en jezelf bij elke ‘mislukking’ een herkansing geven. Fouten bestaan niet: het zijn leermomenten om het een volgende keer beter te kunnen doen! Desnoods voor de duizendste keer…!
Verhaal
"Er was eens een riviertje, dat aan de rand van een grote woestijn kwam. Daar sprak een stem tot hem: "Wel, ga rustig verder." Maar het riviertje was bang voor het nieuwe en onbekende. Het was bang voor de verandering. Ook al wilde het meer water hebben en een mooier leven leiden, het wilde toch niet veranderen en geen risico lopen.
Nog een keer vernam het riviertje de stem: "Als je de stap niet durft te zetten, zul je nooit te weten komen wat je aan kunt. Vertrouw erop dat je het geluk ook in je nieuwe omgeving kunt vinden. Ga rustig verder."
Toen besloot het riviertje om verder te gaan. Het was er niet aangenaam. In de woestijn werd het steeds heter en uiteindelijk verdampte het riviertje. De kleine druppeltjes verzamelden zich boven in de lucht. Ze vormden vervolgens vrolijke wolken die over de woestijn trokken. De wolken reisden vele dagen, totdat zij achter de woestijn bij de grote zee kwamen. Daar regenden zij leeg.
Het riviertje leidde nu een veel mooier leven dan het ooit had durven dromen. Terwijl het zich gemakkelijk door een golf liet dragen, dacht het glimlachend: "Ik heb herhaaldelijk mijn levensvorm veranderd - en toch ben ik nu meer mezelf dan ooit tevoren."
Uit: "De wetten van de winnaars" van Bodo Schäfer (blz. 13)
Jalada Goddijn-Koopmans
PS. Wil je geholpen worden met kiezen en beslissingen nemen? Kijk dan eens bij "Diensten" om te zien op welke manier Bureau voor Ruimte je kan helpen meer Ruimte te creëren.