Uit Ruimtewijzer 8
Rijk of arm?
Wie veel heeft is rijk, zou je kunnen zeggen, maar het hangt er uiteraard vanaf wáár je veel van hebt: geld? spullen? zorgen? kinderen? Bijna iedereen weet inmiddels wel dat je met veel geld niet automatisch gelukkiger bent dan met weinig, terwijl ook het omgekeerde waar is.
Hetzelfde geldt voor spullen:
"Wie wat bewaart, hééft wat!" Maar wát heb je dan? Veel en meer is geen garantie voor geluk of rijkdom (als zo’n garantie al zou bestaan!).
Wat bepaalt dan wél of je je rijk of arm voelt?
Dat hangt af van je eigen ideeën hierover. De alles bepalende factor is je houding. Je houding bepaalt of wat je hebt genoeg is, of een station naar (nog) meer.
Waar wordt je houding door bepaald?
Die wordt bepaald door de onderliggende gevoelens. Er zijn veel verschillende gevoelens, maar als je naar de basis terug gaat, blijven er eigenlijk maar twee over: liefde of angst. Ik schrijf óf, omdat deze twee niet tegelijk aanwezig kunnen zijn.
Er is óf angst, óf liefde.
Vanuit die basis ontstaan de andere gevoelens. Wordt je houding bepaald door angst, dan wil je jezelf veilig stellen en ga je op zoek naar bescherming door van alles om je heen te verzamelen als buffer tegen de gevaarlijke buitenwereld.
Verzamelen
De een 'verzamelt' geld, een ander spullen, een derde eten, mensen of diploma's. Echt álles kun je gebruiken om jezelf veilig te stellen. Het vervelende van angst is alleen, dat het een onverzadigbaar monster is. Het is nooit genoeg, want...je weet maar nooit.
Wat doet angst met je?
Angst beheerst je geest en die weet van alles te verzinnen waardoor je weer op zoek moet naar méér. Denk aan het sprookje van het vrouwtje Piggelmee en het visje in de zee….. Ook het gezegde: “Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak!” duidt hier al op.
En liefde?
Wordt je houding bepaald door liefde, dan heb je vertrouwen in de wereld, in jezelf en je capaciteiten en in de toekomst. Natuurlijk heb je een aantal basale zaken nodig voor je primaire levensbehoeften, maar die zijn niet onverzadigbaar. Dan kom je bij jouw genoeg.
For ever?
Natuurlijk is het geen kwestie van alles en voor altijd. Soms ben je in verbinding met liefde (je basis), soms word je geregeerd door je angst. Denk niet dat je die angst zou moeten (of zou kunnen) elimineren!!
Waar gaat het écht om?
Ook hier gaat het weer om bewustwording. Het gaat erom dat je je bewust bent van waaruit je handelt. Geloof je in de stem van de angst, of kun je contact maken met je liefde en de wereld in vertrouwen tegemoet treden? Nog een aardig gezegde: "Vertrouw op God, maar zet wel je fiets op slot!".
Aanwezig zijn bij wat er is
Zo gauw je je er bewust van bent dat angst de reden is van je behoefte aan méér (van wat dan ook) en je dat met een liefdevolle blik waar kunt laten zijn, val je in je basis en ben je weer in contact met je liefde. "De waarheid zal je vrij maken" staat ergens in de bijbel. Ik ben steeds meer gaan ervaren hoe waar dat is.
Zonder te oordelen
Door de moed te hebben zonder een enkel oordeel alles te aanvaarden wat er zich in je aandient, ontstaat er Ruimte en ben je in verbinding met liefde. Denk maar eens aan de bevrijding die het geeft als je een geheim opbiecht en zonder excuses voor jouw gedrag meldt wat de (meestal pijnlijke) waarheid is.
Alles maar goed vinden?
Let op! Het gaat niet om goedvinden of waarderen van wat er is, maar om het niet langer ontkennen, verdraaien of bedekken met een mooi sausje. Het gaat om de 'naakte' waarheid: toegeven aan jezelf dat het zó is, hoe erg je dat ook vindt. Ook dat je het erg vindt, is waar. Ook dat moet je niet ontkennen of weg willen hebben.
Los durven laten
Door al je krampachtige pogingen om jezelf beter voor te doen dan je bent, los te laten, val je in ontspanning, ontstaat er een soort leegte. Als je ook die er eenvoudig kunt laten zijn, kom je weer in contact met de basis van al het leven: liefde.
Er is veel meer over te zeggen
Angst is eigenlijk een verkrampte vorm van liefde, ontstaan door allerlei tekort-ervaringen in je jeugd. Dit is een wat 'kort-door-de-bocht-verhaal', waar nog veel meer over gezegd zou kunnen worden, maar gezien de beperkte ruimte van dit e-zine kan dat niet anders.
Meer lezen?
Wil je hier meer over lezen, dan raad ik je de boeken van Hans Knibbe aan of "Geïnspireerd leven en werken" van Rianne van Rijsewijk en Paula van Lammeren. Zie ook mijn pagina over interessante boeken op www.opruimen.org. (Komt binnenkort, is nu nog niet klaar voor publicatie)
Waar gaan die boeken over?
In deze boeken kun je onder andere lezen hoe je meer vanuit deze staat van liefde, oftewel vanuit rijkdombewustzijn, kunt leren leven, zodat het knagende gevoel van angst voor tekort je niet voortdurend in zijn greep heeft en je het gaat herkennen als 'armoedebewustzijn'. Dan ben je misschien ook beter in staat je teveel aan spullen te laten gaan.
Ga eens op onderzoek uit
Hoe 'veel' heb ik eigenlijk? Als je huis wanordelijk is, weet je waarschijnlijk helemaal niet hoeveel je van alles hebt. Ik ben bij klanten soms wel drie keer hetzelfde Aldi-koopje tegengekomen, tot grote verbazing van de eigenaar. Ook wordt er vaak geroepen: “Ik wist helemaal niet dat ik dat had!”
Hoe krijg je overzicht?
Wil je overzicht krijgen, ga dan eens sorteren. Kies iets waar je meerdere exemplaren van hebt en ga dat soort bij soort leggen. Bijvoorbeeld: verzamel alle foto's (die bij heel veel mensen door het hele huis verspreid liggen) eens op één plek.
Waarin doe je dat?
Hier kun je bijvoorbeeld schoenendozen of (tweedehands) boekendozen voor gebruiken. Boekendozen zijn wat kleiner dan gewone verhuisdozen en geschikt voor papier. Als je papier in gewone verhuisdozen verzamelt, zijn die niet meer te tillen, maar boekendozen nog wel. Neem in elk geval dozen van dezelfde maat. Deze dozen zijn bedoeld voor tijdelijke opslag, maar dat tijdelijk kan ook best een paar jaar zijn. Je foto’s zijn dan wel bij elkaar én terug te vinden. Ook kun je rustig af en toe een uurtje nemen om alles verder te sorteren.
Let op! Gevaar!!
Weersta bij het verzamelen de verleiding ze meteen al uit te gaan zoeken en op datum te leggen!! Echt alléén verzamelen, anders verzand je. Pas als je echt alle foto's bij elkaar hebt, kun je het vervolgproject plannen. Foto's uitzoeken op jaar, per gebeurtenis of per persoon.
Niet overslaan!
Het is erg belangrijk op elke doos een etiket te doen. Het beste zijn die gele plakbriefjes, maar neem wel de 'super-sticky-'variant, want de gewone vallen vrij snel van dozen af helaas. Het voordeel van verzamelen op soort is, dat je overzicht krijgt over wat je hebt en dat je alles makkelijk terug kunt vinden. Om bij de foto's te blijven; geef ze een vaste plek en als er nieuwe bijkomen, leg ze niet op een andere plek omdat ze nieuw zijn, maar doe ze er gewoon bij. Je kunt wel op een doos zetten: recente foto's.
Wat kun je nog meer verzamelen?
Andere zaken om te gaan sorteren zijn bijvoorbeeld: boeken, kleren, schoenen, toiletartikelen, schoonmaakmiddelen, levensmiddelen (blikken en potten), pennen en potloden, batterijen, schrijf- en notitieblokjes, plastic tasjes, enz. Ook hier geldt: éérst verzamelen, daarna pas schiften (uitzoeken wat nog bruikbaar is en wat niet)
Handige tip!
Schaf een batterijtester aan. Die zijn echt niet zo duur en je hebt er erg veel plezier van. Lege batterijen gaan uiteraard naar een inleverpunt en nooit in de vuilnisbak. Zo maak je van alle zaken kleine deelprojectjes en die zijn te behappen. Door je alleen op bijv. batterijen te richten, krijg je focus en is je taak te overzien. Ga systematisch je hele huis door, vergeet je schuurtje, kelder of garage niet en kijk alléén naar batterijen.
Even de stappen op een rijtje
- Plan wanneer je deze sorteeractie gaat doen en ook
- hoe lang je bezig wilt zijn.
- Zet het in je agenda: woensdag 12 april van 20.30 tot 22.00 uur.
- Komt er iets tussen? Verzet het!
Heel simpel, maar uiterst belangrijk: je neemt je agenda en kiest een nieuwe dag en tijd. Doe dit alleen voor écht belangrijke dingen.
Neem die afspraak met jezelf even serieus als de afspraken die je met anderen maakt!
Aan de slag!
Sla nooit de voorbereidende fase over. Ga even rustig zitten; bedenk wat je nodig hebt en leg dat klaar en neem dan een paar minuten de tijd om je aandacht te verzamelen, om even in het hier en nu te komen. Je doet dat door te voelen en waar te nemen hoe je er bij zit, met een liefdevolle, niet oordelende blik. Nieuwsgierig naar en geïnteresseerd in jezelf.
Onrustig, opgejaagd?
Ben je wat onrustig, dan helpt het om eerst even wat fysiek te gaan bewegen. Niet om jezelf te verbeteren, maar om weer met jezelf, met je lijf in contact te komen. Gewoon een beetje rekken en strekken, eens flink gapen, je lijf een beetje wakker schudden of wrijven totdat je weer voelt dat je in je lijf aanwezig bent. Daarna lukt het meestal wel om even stil te zitten met aandacht voor alles wat zich aandient.
Tijd bewaken
Zet een kookwekker, zodat je niet steeds hoeft te denken aan wanneer je zult stoppen. Dan aan de slag! Je hebt je focus: je gekozen sorteeronderwerp. Ga systematisch het huis door van boven naar beneden en kijk echt overal. Sla niets over! Niet bedenken dat er toch niets ligt, maar gewoon fysiek kijken. Voel je een ontdekkingsreiziger en geniet van je speurtocht.
Pas op voor...
Weersta de verleiding om iets te gaan doen met andere (leuke) dingen die je tegen komt. Blijf gefocust op je doel. Neem een bakje of klein doosje mee en leeg dat na elk vertrek in de verzameldoos, tenzij daar echt niets lag natuurlijk.
Afronden
Ruim vóór de geplande tijd om is, stop je om je werk goed af te kunnen ronden. Laat niet alles uit je handen vallen als je moet stoppen, maar neem rustig de tijd om alles echt af te maken. Zo, dat je de volgende keer goed verder kunt. Het is lastig hiervoor een formule te geven, omdat iedere situatie anders is, maar als je er echt even tijd voor neemt, kom je beslist op een goede, tijdelijke oplossing, wat niet lukt als je dat in de laatste minuut nog moet doen.
Echt nodig!
Plak een super-sticky geeltje op de doos met verzamelde voorwerpen met daarop kort de inhoud. Denk niet dat het overbodig is, omdat je dat wel weet. Natuurlijk weet je dat nu, maar weet je het over een aantal weken of langer, ook nog? En je huisgenoten? Ook geeft een duidelijk etiket rust, omdat je niet hoeft te denken, maar in één oogopslag ziet wat er in zit. Gebruik daarom ook geen gewone pen, maar een dikke stift en blokletters.
Gewone etiketten?
Waarom zo’n geeltje en geen gewoon etiket? Omdat je dozen soms verplaatst en dan blijkt het etiket net aan de verkeerde kant te zitten en zo’n geeltje kun je dan heel simpel verplaatsen.
Waar laat je je verzameling?
Zoek een goede plek voor de doos. Hoe vind je een goede plek? Kies eerst het deel van het huis waar je deze spullen wilt gaan gebruiken: bijvoorbeeld toiletspullen in de badkamer of slaapkamer, net waar jij ze gebruikt.
Overweeg verder ook de volgende factoren:
- Heb ik dit vaak nodig (dichtbij of veraf, hoog of laag),
- Is het voorraad (mag ook in een andere ruimte, zoals de kelder),
- Is het zwaar of licht? (heuphoogte of hoog of laag),
- Is dit een tijdelijke plek of een permanente? (minder belangrijke of belangrijke beslissing).
Belangrijke afsluiting
Sluit af met een terugblik op wat je hebt gedaan en waardeer jezelf hiervoor. Het is wéér een stap in de richting van het creëren van meer Ruimte. Door jezelf te waarderen in plaats van af te straffen, voorkom je dat je je naar over jezelf gaat voelen en alleen maar wilt vluchten door bijvoorbeeld te gaan snoepen, shoppen of roken om je toch weer goed te voelen.
Besef dat je niet alles alléén hoeft te doen
Je kunt niet overál goed in zijn. Gun jezelf professionele hulp als het je erg veel moeite kost of niet lukt en realiseer je wat het je op zal leveren:
- Een overzichtelijke administratie, waar alle papieren een plek hebben
- Snel door de wanorde heen zijn. (Niet meer maandenlang bezig zijn)
- Een opgeruimd gevoel. (Yes, we did it!)
- Meer energie. (Geen zelfverwijt of gepieker meer!)
- Meer tijd. (Niet meer eindeloos hoeven zoeken)
- Geldbesparing. (Geen boetes, geen deurwaarders, geen groter huis nodig)
- Meer Ruimte. (Op je bureau, om te werken, op de vloer en in je kast)
- Meer zelfvertrouwen. (Geen commentaar, maar complimentjes)
- Meer rust. (Geen stemmetjes die fluisteren: "Ruim nu eens op!")
- Meer praktisch inzicht. (Zodat je ook nieuwe dingen een goede plek kunt geven en je zelf je indeling kunt aanpassen)
- Een werkende basisordening (Zodat je alles simpel geordend kunt hóuden)
Ter inspiratie:
Dit keer ter inspiratie een link die ik kreeg toegestuurd, (dank je wel Karin!) naar een erg leuk, en voor velen beslist herkenbaar, artikel van Anne Cushman uit Ode 78 over (hulp bij) opruimen. “Zo sorteer je een potlood en een duikbril”. Klik erop (of kopieer en plak de link) en geniet van het lezen! Het begint zo:
“In 1968, als ik op de lagere school zit……”
Jalada Goddijn-Koopmans
PS. Leuk als je hieronder jouw reactie geeft!