Oud en Nieuw
Het jaar is 'oud' geworden. We laten het los en beginnen hoopvol aan het nieuwe jaar. We wensen onszelf en allen die ons lief zijn het allerbeste en ook de wereld van onbekenden wensen we gezondheid, vrede en veiligheid. Want we weten dat mensen die het goed hebben geen oorlog maken en zo is het welzijn van allen ook het welzijn van onszelf.
Oude dingen loslaten
Het oude jaar loslaten kost meestal niet veel moeite, maar andere dingen loslaten is vaak een ander verhaal. Spullen bijvoorbeeld, zoals oude werkstukken die we gemaakt hebben, kleren die we niet meer passen, maar waar we zulke bijzondere herinneringen aan hebben, het speelgoed van onze kinderen, gekregen cadeautjes (zelfs al vinden we ze spuuglelijk) en al die andere dingen die we niet meer gebruiken, maar die we 'zonde om weg te doen' vinden.
Ook moeilijk
Ook gebeurtenissen kunnen ons in zijn greep blijven houden, doordat we ze niet los kunnen laten en er steeds weer in onze gedachten mee bezig zijn: met de pijn, het onrecht, het verdriet wat ons is aangedaan. Tenminste, zo ervaren we dat.
Stukjes van jezelf...
Ook mooie gebeurtenissen kunnen ons gevangen houden, doordat we ons er aan gehecht hebben: aan het succes wat we behaald hebben, de medaille(-s) die we gewonnen hebben, de positie die we hadden. Het lijken allemaal stukjes van onszelf te zijn geworden. Ja, en stukjes van jezelf doe je niet weg....
Mensen loslaten
Soms kunnen we mensen niet loslaten: onze (ex-)partner, onze kinderen, onze beste vriendin, onze geheime liefde. We blijven er over piekeren hoe we het anders hadden moeten doen, wat we nu nog kunnen doen misschien om ze 'terug' te krijgen.
Overeenkomst
Wat al deze dingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze ons weg houden uit het Nu, uit het moment waarin we leven en dat we de Ruimte in ons hoofd, ons hart en de rest van ons leven hiermee vol proppen, waardoor er geen open Ruimte meer is. We zetten onszelf vast in en mét het verleden en beseffen niet dat er daardoor geen plaats is (zowel letterlijk als figuurlijk) voor nieuwe 'dingen' om in ons leven te komen.
Het veilige Oude
Het vraagt moed om los te laten en open te staan voor het nieuwe. Het nieuwe is onbekend en je weet niet wat het je zal brengen. Daarom kiezen we zo vaak voor de veiligheid van het oude en bekende. Dat is wel een schijnveiligheid, want het leven kun je niet vasthouden.
Alles verandert
Het leven verandert constant, ook al is dat niet altijd zo zichtbaar. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles in de wereld ontstaat, geboren wordt, een periode leeft, groeit, bestaat en dan ook weer verdwijnt, dood gaat of oplost.
Niets verdwijnt
Als je goed kijkt, besef je ook dat alles weliswaar verandert, maar dat niets écht uit de wereld verdwijnt. Het verandert alleen van vorm, van samenstelling en maakt plaats voor nieuwe vormen. “A real flower comes in the morning, spreads its fragrance and is gone” Deze tekst koos ik jaren geleden voor de overlijdenskaart van mijn man.
Een cyclisch proces
Alles is vergankelijk en dat geeft ook de onvervangbare waarde aan al wat er is. Het leven is een cyclisch proces. Als we daarin mee kunnen gaan, ook al ervaren we daarbij pijn, verdriet of andere emoties, dan kunnen we ervaren dat ook die pijn voorbij gaat. Ook dat is cyclisch.
Komen en gaan
Uit angst dat het nooit meer zal stoppen, onderdrukken we vaak ons verdriet. Maar als het ons lukt het te erváren in plaats van het weg te stoppen, zullen we merken dat het komt, naar een hoogtepunt gaat en dan weer verdwijnt, oplost en ons in een vredige stilte achterlaat, waarin er weer nieuwe dingen kunnen en zullen gebeuren.
Beter er mee verlegen..?
Zo is het ook met het vasthouden van en hechten aan spullen. Uit angst dat we tekort komen, houden we ze vast. Zeker als mensen de oorlog mee hebben gemaakt of ouders hebben die dat meegemaakt hebben, dan lijkt die angst heel reëel.”Beter er mee verlegen, dan erom verlegen,” zeiden ze vroeger vaak, toen er nog niet zo'n overvloed aan spullen was.
Andere logica
Het lijkt heel logisch, maar het leven is niet altijd logisch op deze manier. Het leven geeft je waar je je op richt. Richt je je op tekorten, dan zie je overal tekorten en zul je je arm voelen. Richt je je op overvloed, dan zul je overvloed ervaren en kan het naar je toekomen, vaak op de meest vreemde manieren. Wonderlijk!
Het sleutelwoord
Waar het hier om draait is VERTROUWEN. Vertrouwen als tegenpool van angst. Wie erop vertrouwt dat hij een parkeerplek zal vinden, vindt die ook. Wie gelooft dat hij bedrogen zal worden zal, alleen al door zijn achterdocht, dat bedriegen laten gebeuren. Wie vertrouwen heeft in zichzelf, in het leven, in de levenskracht, kan ontspannen leven en als je ontspannen leeft, sta je open en is er Ruimte voor nieuwe dingen om naar je toe te komen. Dan kunnen al die 'wondertjes' gebeuren op manieren die je zelf niet had kunnen verzinnen.
Ook nodig
Naast vertrouwen heb je ook MOED nodig. Wat is moed eigenlijk? Dat is de durf om datgene toch te doen waar je bang voor bent. Moed is niet 'niet bang zijn', maar je niet door je angst laten bepalen, tenzij het een reële angst is. De weg oplopen zonder uit te kijken is niet moedig, maar overmoedig en dus dom.
Uitproberen
Misschien kun je eens uitproberen: hoe het is als je ondanks je angst om tekort te komen, toch dingen weg gaat doen. Al die dingen die je niet meer dienen en waar je ook niet van houdt. In het besef dat je dan meewerkt aan de cyclus van komen en gaan en dat je Ruimte maakt voor het nieuwe in je leven.
Nieuwe Ruimte creëren
Kijk eens wat er gebeurt als je die oude vriend laat gaan, en je open stelt voor nieuwe mensen om in je leven te komen. Kijk eens wat er gebeurt als je die stapel oude kranten wegdoet (wel recyclen hoor!) en er Ruimte in je leven komt voor nieuwe informatie en de druk wegvalt van alles nog 'even' door moeten kijken.
Je kunt toch nooit álles hebben
Besef ook dat volledigheid, net als perfectie, niet bestaat. Je zult altijd iets missen, zelfs mét al die oude stapels mis je nóg van alles. Kijk eens wat er gebeurt als je die kleren wegdoet die je niet meer passen. Dan krijg je Ruimte voor nieuwe passende kleren.
Ruimte in je hart
Kijk eens wat er gebeurt als je die gebeurtenis los kunt laten en je de persoon die je zo diep heeft bezeerd, kunt vergeven. Dan krijg je Ruimte in je hart en kun je verder met je leven,want het gaat niet om die ander, maar om jezelf. Hij heeft je toen iets aangedaan, maar daarna ben je het jezelf aan gaan doen, door het vast te blijven houden.
Moeilijk en soms ook pijnlijk
Ik zeg niet dat het makkelijk is...., integendeel! Ik weet veel te goed hoe moeilijk dat is en dat het soms ook echt pijn doet, maar “This too will pass” en ik weet ook dat het de enige manier is om Ruimte in je leven te krijgen, om écht te gaan leven, want:
“Alleen waar Ruimte is, kunnen nieuwe dingen staan en ontstaan!”
Ter inspiratie
Het boek “Waar je ook gaat, daar ben je”, is geschreven door Jon Kabat-Zinn. Een prachtig boek met mooie, inspirerende korte stukjes tekst. Hier volgt een stukje van het artikel over “Loslaten” uit dit inspirerende boek:
“Loslaten betekent gewoon loslaten. Het is een uitnodiging om je aan niets meer vast te klampen – of het nu een gedachte, een ding, een gebeurtenis, een periode, een gezichtspunt of een verlangen is. Het is een bewust besluit je in volledige aanvaarding over te geven aan de stroom van het zich voortdurend ontvouwende nu.
Loslaten betekent dat je afziet van dwang, weerstand en strijd, in ruil voor iets dat veel krachtiger en heilzamer is en voortkomt uit de dingen laten zijn zoals ze zijn, zonder bevangen te raken door je voorkeur of afkeer, je aangeboren neiging te blijven kleven aan wat je begeert, je waardering of je tegenzin. Het lijkt op het openen van je hand om iets los te laten dat je omklemd hield.”
Jon Kabat Zinn
Ik wens je voor het nieuwe jaar
heel veel moed en vertrouwen
in jezelf en in het leven
om alle Ruimte in je leven te creëren die je nodig hebt,
met daarbij heel veel
geluk, liefde en wijsheid!
Jalada Goddijn-Koopmans
Uit Ruimtewijzer 7 (bewerkt)