Uit Ruimtewijzer 4
Waarom kleding?
Allemaal hebben we kleding. Sommigen veel, anderen weinig. Kleding is een wereld op zich. Dat we kleding nodig hebben, is voor iedereen wel duidelijk. Maar wat is het eigenlijk dat kleding zo belangrijk maakt?
De twee belangrijkste functies van kleding
In de allereerste plaats biedt het je bescherming tegen kou en andere ongewenstheden. Naast deze praktische functie zit er ook een meer psychologische kant aan kleding. Kleding wordt al eeuwenlang óók gebruikt om je schoonheid naar voren te halen en te accentueren, samen met sieraden en andere accessoires.
Wat maakt mij mooi?
Tsja, onze schoonheid. We zien vaak heel snel wat er mooi(-er) is aan een ander, maar onze eigen schoonheid....... Laat staan dat we er goed in zouden zijn die te accentueren. Vaak trekken we onbewust zelfs kleding aan die onze sterke punten ook nog verhullen. Dat heb je vast wel eens gezien bij die 'make-over'-programma's op TV.
Hoe selecteer je je kleding?
Als we onze kleding willen ordenen, is het belangrijkste criterium misschien wel de vraag:
Maakt dit kledingstuk mij mooi(-er)?
Accentueert het mijn (innerlijke en uiterlijke) schoonheid?
Voorwaarden voor je kleding
Om dit te kunnen, je mooier te maken, moet het kledingstuk (in willekeurige volgorde) aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet:
- goed passen (niet te groot, te breed, te wijd, te krap,enz. )
- prettig aanvoelen (fijne stof, niet prikken, kriebelen, te stijf, of te slap)
- de juiste kleur hebben (die mij opfleurt in plaats van flets maakt)
- heel zijn (geen knopen eraf, geen losse naadjes, draadjes of gaatjes)
- functioneel zijn (een broek voor door de weeks die niet in de wasmachine mag, is niet handig)
- lekker zitten (geen rok die je steeds op moet hijsen, geen panty die te korte benen heeft)
- mij een goed gevoel geven over mezelf
Op deze voorwaarden zou je alle kledingstukken die je hebt eens kunnen beoordelen.
Wat doe je weg?
Alles wat hier niet aan voldoet, kun je maar beter wegdoen. Alleen kleding die aan alle andere voorwaarden voldoen, maar waar alleen iets aan stuk is, zou je nog kunnen bewaren om te (laten) repareren. Doe dat alleen als je dat ook echt kunt en gaat doen!!
Vraag hier hulp bij
Omdat je vaak niet in staat bent sommige punten zelf te beoordelen, kan het een goed idee zijn iemand die er verstand van heeft om raad te vragen. Misschien ken je zelf iemand, die veel gevoel voor kleding heeft, maar je kunt ook echt deskundig advies inwinnen. Bij wie doe je dat?
Ga eens naar een kleur- en stijladviseur!
Dat is weliswaar niet gratis, maar kan je in feite geld opleveren, omdat zij (meestal zijn het vrouwen) je kan behoeden voor miskopen en ook kan zorgen dat je een goed op elkaar afgestemde garderobe krijgt, in plaats van de overweldigende massa niet bij elkaar passende kleding die bij veel mensen nu hun kast(-en) verstopt.
Drie goede consulenten
Ik heb daarom contact gezocht met drie kledingconsulenten uit mijn netwerk, die voor mij iets over kleding(-advies) hebben opgeschreven. Het zijn Janny ter Meer, Inga van Zalm en Karin Frenay. Je vindt hun bijdragen hier: Janny's tekst, Karins tekst, Inga's tekst. Ze organiseren ook workshops op aanvraag, dus als je daar iets voor voelt, laat het ze weten! Ook hebben ze voor lezers van de Ruimtewijzer een leuke kortingsaanbieding.
Voor je begint je kleding te inspecteren
Voor je begint met het inspecteren van je kleding, zou je op een moment dat je je goed voelt, eens voor de spiegel kunnen gaan staan om een lijstje te maken van wat er mooi aan je is en wat je zou willen accentueren, zonder valse bescheidenheid. Het is belangrijk je aandacht op het mooie te richten, want wat je aandacht geeft, wordt groter, groeit, en dat wil je niet van de dingen waar je minder blij mee bent toch?
Lastige opdracht?
Kom je er alleen niet uit? Vraag eens aan een goede, positief ingestelde vriendin wat zij mooi aan je vindt. Misschien verrast het je wel! Je kunt het dan als wederdienst bij haar doen.
Kasten vol en toch niets om aan te trekken?
Voor ik verder ga met de praktische tips, nog even iets over de reden waarom vrouwen vaak zoveel kleding hebben en toch 'niets om aan te trekken'. Naar mijn idee heeft dat te maken met twee dingen.
Twee redenen voor die ontevredenheid
Ten eerste: het proberen op te vullen van een knagende innerlijke leegte (omdat we niet bezig zijn met wat ons echt gelukkig maakt en kleren kopen geeft even een instant-kick)
Ten tweede: het feit dat we steeds ook niet écht tevreden zijn met wat we gekocht hebben. In de winkel leek het perfect, maar thuis.... Leg maar eens alle kleren op een hoop waar je een 'ja maar'-gevoel bij hebt (wel mooi, maar.... iets te kort, te strak, te fel, kriebelt, kruipt op)
Zo zou ik nog veel meer kunnen schrijven over kleding, maar ook hier moet ik me (helaas) beperken.
Praktisch aan de slag
Lees eerst de punten over de juiste houding bij Ruimte maken (Ruimtewijzer 3) nog eens door. Die gelden namelijk ook voor het Ruimte maken in je kleerkast. Met de juiste aandachtige houding begin je met:
- het verzamelen van alle (schone) kleding die door het huis verspreid ligt. Beperk je tot je eigen kleding. Vind je spullen van huisgenoten? Leg ze in hun kamer of op hun stoel. Nu alleen aandacht voor jouw kleding.
- Heb je veel kleren, doe het dan in gedeelten. Beperk je eerst bijvoorbeeld tot je broeken, tot je ondergoed, of tot je T-shirts. Trek niet ineens de hele kast overhoop, want je moet het ook nog weer terug leggen.
- Maak sorteerplekken. Het handigste hiervoor zijn (verhuis-)dozen, met daarop zo'n breed geel plakbriefje. Vuilniszakken zijn minder handig voor sorteren, omdat je daar niet makkelijk iets in kunt gooien.
Welke (sorteer-)rubrieken heb je waarschijnlijk nodig?
- Weggooien (stuk en onbruikbaar)
- Weggeven (goed, maar niet voor jou)
- Verkopen (bijna niet gedragen en nog in de mode; alleen als je dat wilt)
- Houden (Goed voor mij, voldoet aan alle criteria)
- Repareren (mits je dat echt gaat, of laat doen)
- Twijfel (advies over vragen, nog passen of over nadenken)
- Nostalgie (kleding die je nooit meer zult dragen, maar die je om emotionele redenen nog niet weg kunt doen)
Realiseer je dat je meer hebt aan weinig, maar wel echte fijne,draagbare kledingstukken, dan aan een kast (of meer) vol dubieuze kleding.
Hoe nu verder met wat je gesorteerd hebt? Je brengt alles zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming. Dat is voor stapel /doos:
- de vuilnisbak of -zak
- de kringloopwinkel, het goede doel, een verkleedkist (school of thuis) of een vriendin
- een tweedehandswinkel, de zwarte markt of via internet op www.marktplaats.nl
- terug in je kast ( op ordelijke wijze, zie hieronder)
- een kledingatelier of je laat het in de doos en plant - agenda! - wanneer je het gaat repareren
- in de doos met twijfel laten zitten (met plakbriefje erop!)tot je een 'adviseur' hebt gevonden. Zo merk je ook wat je echt mist uit die doos en wat niet!
- elders, nadat je het kledingstuk hebt gefotografeerd, of op een mooi plekje ergens in huis, maar beslist níet bij je draagbare kleding!!
Leg echt niets terug wat niet aan alle criteria voldoet!!
Hóe doe je de echt gewilde kleding terug in de kast?
- Vouw alles netjes op, aangepast aan de ruimte die je hebt: breed of smal. Zorg dat de vouw aan de voorkant zit, zodat je een kledingstuk in één greep er netjes uit kunt pakken.
- Vouw alles van dezelfde soort ook op precies dezelfde manier op. Dat kan alleen als je het met aandacht doet. Maak er een meditatieve bezigheid van, waarbij je vooral ook geniet van het doen en niet alleen van het resultaat.
- Maak stapeltjes op kleur en/of op soort (T-shirts met lange mouwen bij elkaar, met korte mouwen bij elkaar, enz. Neem er ruim de tijd voor en zorg ook dat het hándig ligt en dat het geheel er mooi uitziet!!!
- Nooit proppen. Wees creatief! Het kan altijd op heel veel verschillende manieren opgeruimd worden. Gewoon even uitproberen.
- Tip: leg 'droogtrommeldoekjes' van Robijn (geurbuiltjes zijn veel duurder) tussen je stapeltjes en alles krijgt een heerlijke, frisse geur!
- Voor sokken en ondergoed kunnen open plastic mandjes erg handig zijn. Vooral geen deksels erop, want dat is veel te lastig met opruimen. Gevolg is dat je de spullen er bovenop gooit! Doe 'zwerfsokken' samen in een mandje tot ze weer een paar zijn, of doe ze gewoon weg.
- Hangkleding doe je op goede hangertjes. Hang alles soort bij soort én op dezelfde manier op.
- Hang jasjes van pakken los van de broek of de rok. Dan kun je ze soms ook apart van elkaar gebruiken.
- Sluit de bovenste knoop van bloesjes, jasjes en vestjes, zodat ze niet van de hanger afglijden.
- Hang ook hier alles op kleur, op soort of op lengte. Kijk ook wat handig is gezien je kast.
- Bewonder daarna uitgebreid het resultaat!
- Laat het resultaat vooral ook aan je huisgenoten zien. Dat kan ze inspireren en dat werkt beter dan zeggen dat zij hun kleren ook eens moeten opruimen!
Ga tot slot weer even rustig zitten en neem weer een aantal minuten om waar te nemen hoe je er nu bij zit. Realiseer je dat het oké is, hóe je je ook voelt! Het gaat er niet om te voldoen aan bepaalde eisen, maar het gaat erom in contact te zijn met hoe het is. Dát is leven in waarheid en dat geeft vrijheid.
Veel plezier met het opruimen van je kleding!
Ter inspiratie: Schone kleren?
"Ik heb niet veel schone kleren in mijn kast en u waarschijnlijk ook niet in de uwe.....
Lisette Thooft "Operatie schone kleren" in Ode 28: lees hier verder.
"Mijn modegevoeligheid won het telkens van mijn betrokkenheid. Maar er komt een moment dat je te veel weet en niet meer terug kan. Dat je beseft dat de keten van de katoenboer via de ververij tot aan het naaiatelier een aaneenschakeling van misstanden en onrecht, zelfs van dood en verderf blijkt. Dat je gewoon mooie kleren wil waarvan je weet dat ze níet zijn gemaakt met gif en zweet......Een lastige: "wat is de overeenkomst tussen een katoenboer en een rockster?" Ze lopen een verhoogd risico op zelfmoord.....
Marco Visscher "Uitgekleed" in Ode 65. Lees het hele artikel hier.
"Harjibhai Patel schakelde zo’n vijf jaar geleden over op biologische teelt toen hij een verband ontdekte tussen zijn gezondheidsklachten en zijn bestrijdingsmiddelen. ‘Als ik had gespoten op het veld’, zegt hij, ‘kwam ik thuis met hoofdpijn en duizeligheid, vooral als het warm was.’ En warm is het hier vaak, in Kutch, een rustig stadje in Gujarat. Het grootste verschil tussen toen en nu? Patel: ‘Boven mijn biologische veld zie je nu weer vogels en er zijn bijen en insecten. Vroeger, als ik had gespoten, wilde zelfs een hond niet meer over mijn veld lopen."
Marco Visscher "Aangekleed" in Ode 65. Lees het hele artikel hier.
Andere 'schone kleding' websites (met dank aan Janny ter Meer!):
www.schonekleren.nl; www.goedewaar.nl ; www.fairwear.nl ; www.corakemperman.nl ; www.hessnatur.com ; www.made-by.nl