Uit Ruimtewijzer 1
In het woordenboek staan twee dingen:
- Begrensde plaats
- Het onbegrensde
Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is het niet. Het zijn twee verschijningsvormen van Ruimte. Ruimte is de basis van ons bestaan. Zonder ruimte kunnen we niet leven. Ruimte geeft lucht, een gevoel van vrijheid en levensvreugde. Zoals het tegendeel, gebrek aan Ruimte, je benauwd en opgesloten laat voelen.
Onderaan deze Ruimtewijzer en ook onder al mijn mails, staat:
"Alleen waar Ruimte is, kunnen nieuwe dingen (ont-)staan."
Gebrek aan Ruimte houdt je dan ook in het oude, het verleden.
Ruimte is de potentiële mogelijkheid tot iets nieuws.
Ruimte maken doe je ook altijd omdat je iets nieuws wilt, iets wat er nog niet is. Je hebt een doel waarom je het niet zo wilt laten.Als je gaat opruimen, realiseer je dat dan. Bedenk altijd waaróm je meer Ruimte wilt. Houd dit doel voor ogen, liefst letterlijk, door het te visualiseren, door er een plaatje in je hoofd van te maken.
Denk: "Ik ga Ruimte maken om.....
- meer bewegingsvrijheid te hebben"
- een fijne studeerplek te maken"
- meer lucht te krijgen in mijn slaapkamer"
- om mijn kind een eigen kamer te geven"
- om minder tijd kwijt te zijn aan het bezig zijn met mijn spullen" enz.
Ruimte is van levensbelang. Zonder Ruimte kan niets bestaan.
Je kunt deze Ruimtewijzer bijvoorbeeld alleen lezen, omdat er Ruimte is tussen de letters, de woorden en de zinnen! Ruimte is de oorsprong én de basis van het leven.
B. Praktische tip: Waar moet ik nou toch beginnen met Ruimte maken?
Begin daar waar de meeste Ruimte is te winnen. Kies die plek in je huis of op je werk waarvan je weet dat er veel weg kan. Ik noem dat vaak "de dooie hoek". Het kan de zolder zijn, waar veel stokoude spullen liggen. Of die kast waar allemaal oude ordners staan van minstens twintig jaar geleden. De plek waarvan je niet eens precies meer weet wat er eigenlijk ligt of staat. Dozen met spullen waar je al heel lang niet meer naar hebt gekeken.
Over deze oude dingen kun je meestal ook het makkelijkste de beslissing nemen om ze weg te doen. Als je toch twijfelt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- "Ga ik dit nog gebruiken?" of:
- "Word ik hier blij van?"
Bij 'ja' op een van de vragen bewaar je het. Bij 'nee' doe je het weg.
'Wegdoen' betekent niet altijd de vuilnisbak! Is het nog goed, heel en bruikbaar, ook al wil jij het niet meer, breng het dan naar de Kringloopwinkel. Zijn het oude papieren? De papierbak is er blij mee! Misschien wil jet eerst nog door een versnipperaar doen, maar ook dan kun je het bijv. in een papieren tas naar de papierbak brengen. Kleding die heel is? Naar de kledinginzameling voor het goede doel.
De ontstane Ruimte kun je nu weer gebruiken voor de dingen die je wél gebruikt, of waar je wél blij van wordt. Ook kun je deze gebruiken bij het verder Ruimte maken op andere plekken, bijvoorbeeld als (tijdelijke) opslagruimte of als sorteerplek.
Ter inspiratie:
"Ons zelfbeeld bestaat uit zelfgrenzen.....meestal denken we over een zelfbeeld als positief of negatief. Sommige grenzen kunnen inderdaad worden beschouwd als 'goed', als gezond of nuttig; andere meer als beperkend of onjuist. Maar het blijven grenzen.....
Bij het oplossen van een zelfgrens hoort meestal, vroeg of laat, een gevoel van expansie, van jezelf als ruimer gaan ervaren.....Ruimte is de ervaring die eigen is aan de aard van je bewustzijn....
Wij beweren hier dat, als het bewustzijn door het oplossen van meerdere zelfgrenzen meer verfijnd is geworden, de ervaring duidelijk en direct die van open ruimte is - open, leeg en bevrijdend... naarmate de starre grenzen van het zelf meer doorlatend worden en oplossen, de ervaring van het bewustzijn als ruimte duidelijker en scherper wordt.
De ervaring van jezelf en je bewustzijn als open, zuivere ruimtelijkheid, een open heldere ruimte, komt steeds meer binnen je bereik. De ervaring is prettig en bevrijdend, ze brengt opgewektheid en zuivere vreugde......
Er is helderheid in je denken en het waarnemen.....En uiteindelijk wordt het duidelijk dat we niet een subject zijn dat deze ruimtelijkheid ervaart - we zijn de ruimtelijkheid."
Uit: "Het Niets" - A.H. Almaas
Veel plezier met Ruimte maken!
Jalada Goddijn-Koopmans
Bureau voor Ruimte,
Prof.Organizers Service
Haarlem
Tel. 023-551 77 11
...Alleen waar RUIMTE is, kunnen nieuwe dingen (ont-)staan...
© Copyright Jalada Goddijn-Koopmans van Bureau voor Ruimte - Haarlem, 2005